Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: Ахтем Чийгоз залишається в СІЗО попри закінчення терміну арешту


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз продовжує перебувати в СІЗО Сімферополя, незважаючи на те, що термін його утримання під вартою закінчився. Про це повідомляє захисник Чийгоза Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook.

Чийгозу, якого арештували 29 січня 2015 року, кілька разів продовжували термін утримання під вартою, востаннє – до 8 березня 2016 року.

«Тобто сьогодні, 9 березня у будь-якій нормальній країні, де є суд, Ахтем Чийгоз вже був би на свободі. У той же час він продовжує залишатися в Сімферопольському СІЗО без будь-якого судового рішення, так само як Мустафа Дегерменджі і Алі Асанов», – пише Полозов. Адвокат зазначає, що суддя винесла постанову про повернення кримінальної справи до прокуратури 11 березня і «вписала» Чийгозу три додаткових дні утримання під вартою без законного розгляду.

Ахтема Чийгоза звинувачують в організації масових заворушень, а Мустафу Дегерменджі й Алі Асанова – в участі в них. 15 січня 2016 року Верховний суд анексованого Росією Криму зачитав їм офіційне звинувачення у «справі 26 лютого».

За версією російського слідства, 26 лютого 2014 року мітинги, з одного боку, прихильників територіальної цілісності України, з іншого – активістів партії «Русское единство» переросли в сутички. У тисняві загинули двоє людей, 79 були поранені.

У лютому 2016 року правозахисний центр «Меморіал» визнав Чийгоза, Асанова і Дегерменджі політв’язнями.

XS
SM
MD
LG