Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську «декомунізували» бюст Калініна


Пам’ятник Михайлу Калініну, архівне фото
Пам’ятник Михайлу Калініну, архівне фото

У Дніпропетровську «декомунізували» бюст діяча Комуністичної партії СРСР, голови ВЦВК, члена Політбюро ЦК ВКП (б) Михайла Калініна.

За інформацією місцевих жителів, бюст діяча знесли вночі, вранці постамент уже був порожнім.

У Красногвардійській районній раді міста, на балансі якої перебуває бюст діяча, підтвердили, що пам’ятник був демонтований комунальними службами, наразі його відвезли для тимчасового зберігання на територію райкомунгоспу.

Водночас громадський активіст Кирило Дороленко повідомив Радіо Свобода, що районна влада вирішила знести бюст після звернення активістів.

«Міський бюджет наразі не затверджений, тому в райраді нам пояснювали, що кошти на демонтаж радянських пам’ятників не виділені. Тоді ми запропонували їм допомогти демонтувати. Говоримо: «Якщо ви не можете, ми зробимо це безкоштовно». Вони відповіли: «Ми вас почули, в середу його не буде». Ми, власне, так і просили, щоб до дня народження Тараса Шевченка його не було. Сьогодні ми перевірили, його нема», – зазначив Дороленко.

29 січня після повалення пам’ятника Григорієві Петровському на привокзальній площі Дніпропетровська група активістів висловила намір знести останні великі пам’ятники радянським діячам у центрі міста – Калініну та Кірову. Однак коли вони прийшли до монументів, на них там чекав кордон поліції. Тоді активісти обмежились тим, що написали на пам’ятнику Калініну слово «Снос». Пам’ятник Кірову наразі стоїть на своєму місці, неподалік облдержадміністрації.

XS
SM
MD
LG