Доступність посилання

ТОП новини

Російський суд дозволив етапувати Афанасьєва ближче до дому


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

У Росії Сиктивкарський міський суд задовольнив позов фігуранта справи режисера Олега Сенцова, кримчанина Геннадія Афанасьєва, який вимагав етапувати його з колонії в республіці Комі ближче до дому в Криму. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Афанасьєв, засуджений на сім років позбавлення волі, просив перевести його в колонію в Ростовській, Воронезькій областях або Краснодарському краї. При цьому суд не вказав, в яку саме колонію повинен бути переведений Афанасьєв, рішення про це має ухвалити Федеральна служба виконання покарань Росії.

Як повідомляє правозахисник Ернест Мезак, який представляв інтереси Афанасьєва в суді, суд погодився з вимогами його підзахисного, які ґрунтувалися на статті 8 Конвенції про права людини про право на повагу до приватного життя. При цьому суд відхилив вимогу фінансової компенсації за віддаленість місця відбування покарання.

Кримського політв’язня Геннадія Афанасьєва, який засуджений в Росії і відбуває покарання у виправній колонії-25 у російському Сиктивкарі, перевели в одиночну камеру в Єдиному приміщенні камерного типу, розташованому в селищі Микунь, за сто кілометрів від Сиктивкара.

Ольга Афанасьєва, мати українського ув’язненого, повідомила проектові Радіо Свобода Крим.Реалії, що захист її сина буде оскаржувати суворість умов утримання Геннадія Афанасьєва.

Афанасьєв є фігурантом кримінальної справи проти українського режисера Олега Сенцова, засудженого на 20 років позбавлення волі за звинуваченням в організації терористичної організації в Криму. Справу Афанасьєва розглядали в особливому порядку, бо він дав свідчення і свідчив проти інших фігурантів. Однак на процесі у справі Сенцова й активіста Олександра Кольченка він відмовився від свідчень, заявивши про тортури при допиті. Афанасьєв повідомив, що обмовив Сенцова і терористичної організації з їхньою участю в Криму не було.

Правозахисний центр «Меморіал» у Росії визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченка політичними в’язнями.

XS
SM
MD
LG