Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат звернувся в Генпрокуратуру Росії через утримання під вартою Чийгоза


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Російський адвокат заарештованого в Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза Микола Полозов звернувся в Генеральну прокуратуру Росії за фактом незаконного утримання його підзахисного в сімферопольському СІЗО. Про це Полозов повідомив проектові Радіо Свобода, сайтові Крим.Реалії.

У своїй заяві адвокат вимагає притягнути до відповідальності суддю контрольованого Кремлем Верховного суду Криму Галину Редько, яка продовжила термін арешту Чийгоза на три дні.

«Термін дії рішення Верховного суду Криму про арешт Ахтема Чийгоза та інших фігурантів справи про «сутички 26 лютого», винесене 25 січня, закінчився о 00:00 9 березня. Суддя Редько одним розчерком пера незаконно продовжила їхній арешт ще на три дні, хоча це суперечить законам Російської Федерації. У зв’язку з чим я і звернувся в Генпрокуратуру Росії. Уже понад 15 годин Ахтем Чийгоз, а також Мустафа Дегерменджі і Алі Асанов перебувають в СІЗО на довільних підставах як заручники», – заявив Полозов.

Адвокат стверджує, що в діях судді Редько є ознаки складу злочину, передбаченого статтею 301 Кримінального кодексу Росії (завідомо незаконне затримання).

Суддя Галина Редько раніше працювала в Апеляційному суді АР Крим. Її прізвище є у списку з 277 кримських суддів, які представлені до звільнення Вищою радою юстиції України за порушення присяги.

Коментарів самої судді або інших представників російської влади Криму наразі немає.

Ахтема Чийгоза звинувачують в організації масових заворушень, а Мустафу Дегерменджі й Алі Асанова – в участі в них. 15 січня 2016 року Верховний суд анексованого Росією Криму зачитав їм офіційне звинувачення у «справі 26 лютого».

За версією російського слідства, 26 лютого 2014 року мітинги, з одного боку, прихильників територіальної цілісності України, з іншого – активістів партії «Русское единство» переросли в сутички. У тисняві загинули двоє людей, 79 були поранені.

У лютому 2016 року правозахисний центр «Меморіал» у Росії визнав Чийгоза, Асанова і Дегерменджі політв’язнями.

XS
SM
MD
LG