Доступність посилання

ТОП новини

Росія: в Петербурзі мітингували на захист Савченко


Надія Савченко на суді в Росії, 9 березня 2016 року
Надія Савченко на суді в Росії, 9 березня 2016 року

У Санкт-Петербурзі, другому за населенням місті Росії, десять активістів провели акцію «Врятуймо Надію» на підтримку українки Надії Савченко, яку судять у Росії за звинуваченням у вбивстві російських журналістів на Донбасі і яка тримає сухе голодування.

На Палацовій набережній у центрі міста, навпроти будівлі Ермітажу, вони виставили напис «Врятуймо Надію» з великих літер у людський зріст на підставках.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, напис простояв близько півгодини, перш ніж прибула поліція і змусила активістів прибрати літери, заявляючи, що їхні дерев’яні підставки можуть пошкодити граніт набережної, і переписавши паспортні дані учасників акції.

За словами активістів, зміст напису був багатозначним: заклик «Врятуймо Надію» стосувався в першу чергу Надії Савченко, але його можна розуміти і як заклик щодо майбутнього самої Росії.

Раніше в середу на суді в Донецьку Ростовської області Росії Савченко дали виголосити заключне слово і вкотре заявити про її невинуватість, але суддя вирішив, що вирок буде оголошений тільки 21 і 22 березня. Тим часом Надія Савченко, яка ще з середини грудня тримає голодування на знак протесту проти її утримання під вартою, з 4 березня перейшла на сухе голодування після того, як попереднього дня, 3 березня, її заключне слово перенесли майже на тиждень.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають засудити українку до 23 років позбавлення волі і штрафу у 100 тисяч рублів (нині це понад 36,5 тисяч гривень).

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

XS
SM
MD
LG