Доступність посилання

ТОП новини

Військові звинуватили бойовиків в інформаційній істерії навколо Ясинуватської розв’язки


У прес-центрі штабу української воєнної операції в частині сходу України проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів заявили, що українська сторона Спільного центру контролю і координації назвала інформаційною істерією заяви бойовиків щодо становища навколо Ясинуватської транспортної розв’язки.

Як кажуть українські військові, йдеться про «цинічну спробу окозамилювання фактів грубого порушення мінських домовленостей із боку бойовиків незаконних збройних формувань».

Прес-офіцер української сторони СЦКК Василь Лабай нагадав, що за останні декілька днів відбулося відчутне загострення ситуації поблизу східних околиць Авдіївки – там, посередині між Авдіївкою, яку контролюють українські сили, і окупованою Ясинуватою, лежить Ясинуватська розв’язка – перехрестя на шосе, що з’єднує окуповані Донецьк і Горлівку. Бойовики з декількох напрямків обстрілюють позиції українських сил, що обороняють це місто.

За даними української сторони СЦКК, які наведено в заяві, починаючи з 5 березня, позиції Збройних сил України у цьому районі 74 рази зазнали обстрілів, за цей період бойовики випустили по українських силах щонайменше 57 снарядів із артилерійських систем калібру 122 міліметри 50 мін калібру 120 міліметрів, 201 міну калібру 82 міліметри та здійснили 30 танкових пострілів. «Такі факти застосування по позиціях українських військових озброєння, яке давно мало бути відведеним, здійснювалося під істеричні інформаційні закиди підконтрольних їм ЗМІ про нібито спроби захоплення підрозділами Збройних сил України транспортної розв’язки між Донецьком і Горлівкою», – мовиться в заяві.

«Українська сторона СЦКК наголошує на тому, що обстріли з важкого озброєння з боку бойовиків здійснювалися з метою захоплення ними промислової зони в районі Авдіївки, а інформаційний психоз мав би послужити в подальшому для виправдання завчасно спланованих підступних дій – захоплення бойовиками незаконних збройних формувань окремих районів Донецької області важливих об’єктів інфраструктури поблизу цього населеного пункту, які в подальшому мали б впливати на формування суспільно-політичної обстановки в цьому районі», – заявили військові.

Раніше в середу у прес-центрі штабу української воєнної операції в частині сходу України проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів заявляли, що у вівторок, 8 березня, біля Авдіївки незаконні збройні формування спробували здійснити провокацію з перевдяганням в українські однострої: вони здійснили з позицій біля міста інсценовану атаку в напрямку Ясинуватської транспортної розв’язки. За даними штабу, ця провокація, спрямована на дискредитацію Збройних сил України, «була здійснена виключно як демонстрація для російських ЗМІ з метою поширення неправдивої інформації та звинувачення ЗСУ в порушенні мінських домовленостей».

Донецькі сепаратисти, зі свого боку, як і попередніми днями, продовжували в середу звинувачувати українську сторону в нібито атаках поблизу Ясинуватої і «спробах прориву оборони» сепаратистів, що, за їхніми словами, стало порушенням мінських домовленостей із боку українських сил. Вони також заявили, що винесуть ситуацію біля Ясинуватої на обговорення Тристоронньої контактної групи.

Українські військові заявляють, що біля Авдіївки останнім часом майже щодня змушені відбивати атаки диверсійно-розвідувальних груп противника з боку Ясинуватої, що є порушенням із боку сепаратистів мінських домовленостей.

Через посилення напруженості навколо Ясинуватської транспортної розв’язки донецькі сепаратисти заявили, що закрили рух по шосе Донецьк – Горлівка. Тепер для сполучення між цими окупованими містами вони змушені користуватися значно довшими й розбитими об’їзними шляхами.

XS
SM
MD
LG