Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України і Туреччини домовилися про поглиблення стратегічного партнерства


Петро Порошенко (л) і Реджеп Тайїп Ердоган (л), архівне фото
Петро Порошенко (л) і Реджеп Тайїп Ердоган (л), архівне фото

Президент України Петро Порошенко, який перебуває з візитом у Туреччині, і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган підписали спільну декларацію про поглиблення стратегічного партнерства двох країн, зокрема, у світлі агресії Росії проти України і незаконної окупації Криму.

Серед визначених у декларації завдань – «працювати разом у рамках міжнародного права з метою деокупації Криму, посилити співпрацю в рамках ООН, Ради Європи та ОБСЄ з метою відновлення суверенітету України над півостровом та захисту прав громадян України, зокрема кримських татар, на тимчасово окупованих територіях».

Крім того, планується «посилити координацію, співробітництво та договірну базу між Турецькою Республікою та Україною у сфері безпеки й оборони», «поглиблювати співпрацю в питаннях реформування Ради безпеки ООН та інших багатосторонніх механізмів з метою забезпечення міжнародного миру та безпеки», «сприяти зміцненню механізмів регіональної безпеки в Чорному морі» чи «нарощувати співпрацю в контексті спільних зусиль, спрямованих на забезпечення міжнародної безпеки, в тому числі і в рамках НАТО».

Серед економічних завдань планованого розширення співпраці – переговори про укладення Угоди про вільну торгівлю та щодо оновлення і підписання двосторонніх угод про взаємний захист інвестицій та уникнення подвійного оподаткування, а також спільні заходи з метою розширення співпраці двох країн у сфері постачання природного газу, зокрема шляхом використання газотранспортної інфраструктури України, та опрацювання можливостей спільного залучення сторін до проектів постачання природного газу з Каспійського басейну в Європу.

Петро Порошенко перебуває в Туреччині з дводенним офіційним візитом і зустрічається з представниками найвищого керівництва країни.

Відносини між Україною та Туреччиною активізувалися впродовж останніх місяців. Після зростання суперечностей у відносинах із Росією Туреччина чітко підтримує спільну позицію міжнародної спільноти щодо територіальної єдності України та незаконності окупації Росією українського Криму, хоча й не запроваджувала проти Росії санкцій через це. Туреччина також має тісні контакти з кримськими татарами, значна частина яких упродовж багатьох століть живе і на території Туреччини, і виступає на захист їхніх прав під окупацією.

XS
SM
MD
LG