Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко пообіцяв зробити все, щоб повернути Савченко живою до України


Президент України Петро Порошенко заявив, що зробить все можливе для якнайскорішого повернення в Україну Надії Савченко, повідомила прес-служба голови держави.

«Я, як президент України, готовий скористатися своїм конституційним правом і обміняти Надію, зробити все можливе, щоб її живою і здоровою повернути додому», – сказав Петро Порошенко на прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом Туреччини в перебігу візиту до цієї країни.

При цьому, мовиться в повідомленні, він наголосив, що «за ці два роки, з джерел, які заслуговують на довіру, жодної пропозиції щодо обміну Надії Савченко не надходило».

«Усі ці дні українська влада, українське Міністерство закордонних справ за моїм дорученням зв’язувалося з нашими партнерами, світовими лідерами, закликаючи їх посилити тиск на Росію, і ви бачили спільні заяви європейських лідерів, Сполучених Штатів Америки, інших наших міжнародних партнерів», – наголосив президент.

Порошенко закликав світових лідерів посилити тиск на Росію та забезпечити звільнення Надії Савченко і, в разі необхідності, посилити санкції проти Москви.

Раніше в середу в Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що Москва не вела і не веде з Києвом ніяких переговорів щодо обміну Надії Савченко. «І цього не могло бути ні в теорії, ні на практиці до рішення суду», – сказала речниця МЗС Росії Марія Захарова.

Також у середу на суді в Донецьку Ростовської області Росії Савченко дали виголосити заключне слово і вкотре заявити про її невинуватість. Але суддя вирішив, що вирок буде оголошений тільки 21 і 22 березня. Савченко, яка ще з середини грудня тримає голодування на знак протесту проти її утримання під вартою, а з 4 березня перейшла на сухе голодування, підтвердила, що триматиме його й далі.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають засудити українку до 23 років позбавлення волі і штрафу у 100 тисяч рублів (нині це понад 36,5 тисяч гривень).

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

XS
SM
MD
LG