Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники розкритикували систему правосуддя Афганістану у справі про забиття до смерті жінки


Міжнародна правозахисна група Human Rights Watch розкритикувала систему правосуддя Афганістану у справі жінки, яку забили минулоріч до смерті.

У заяві від 10 березня HRW заявила, що з гіркотою сприймає рішення про скорочення терміну вироку для 13 осіб, засуджених за вбивство Фархунди Малікзади.

Правозахисники також назвали «гіркою іронією», що Верховний суд Афганістану ухвалив таке рішення 8 березня, у Міжнародний жіночий день.

19 березня минулого року розлючений натовп жорстоко вбив 27-річну жінку на ім’я Фархунда неподалік храму в афганській столиці. Це сталося після того, як один з чоловіків заявив, що жінка спалила священну для мусульман книгу Коран. Це звинувачення згодом виявилося брехливим – як з’ясувалося, так він помстився за те, що жінка, студент ісламського права, звинуватила того чоловіка, що торгував біля храму амулетами, в порушенні засад ісламу й закликала інших жінок не купувати цих амулетів.

Цей інцидент спричинив багатоденні протести і вимоги громадянського суспільства обмежити владу священнослужителів і поліпшити ситуацію з правами жінок.

Четверо чоловіків у справі спочатку були засуджені до смертної кари за вбивство і ще дев'ять – до тривалого тюремного ув'язнення. Проте Верховний суд цього тижня залишив в силі рішення апеляційного суду щодо зменшення покарання для всіх засуджених.

XS
SM
MD
LG