Доступність посилання

ТОП новини

Донеччина: прокуратура розслідує зловживання із соцвиплатами на суму понад 20 мільйонів гривень


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

На Донеччині прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом зловживань із соціальними виплатами переселенцям на суму понад 20 мільйонів гривень.

Як повідомляє прес-служба прокуратури Донецької області, встановлено, що посадові особи управління соціального захисту населення Селидівської міськради незаконно видали довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи 2024 людям, які нібито фактично мешкають за адресою управління Пенсійного фонду України у місті Селидове.

«В подальшому без необхідної перевірки Державної міграційної служби зазначені довідки були подані до Пенсійного фонду України для нарахування соціальних виплат. На підставі довідок сплачено більше ніж 20 мільйонів гривень бюджетних коштів», – мовиться у повідомленні.

Красноармійська місцева прокуратура внесла відомості за цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України, досудове розслідування триває.

Напередодні у Мінсоцполітики заявляли, що правоохоронні органи перевірять фактичне місце проживання переселенців, які отримують виплати, і це пов’язано «з виявленням правоохоронними органами України непоодиноких фактів використання шахрайських схем і зловживань при оформленні соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам».

У Мінсоцполітики раніше навели дані СБУ, за якими 30–40% переселенців одержують соціальні виплати незаконно, оскільки отримують гроші в Україні, а проживають на території, підконтрольній сепаратистським угрупованням «ЛНР» і «ДНР». За українським законодавством, отримувати соціальну допомогу можуть лише ті, хто виїхав з окупованих територій чи зони проведення АТО і зареєструвався на підконтрольній Україні території.

Станом на 29 лютого на обліку Мінсоцполітики перебувало понад 1,7 мільйона внутрішніх переселенців з Донбасу й Криму.

XS
SM
MD
LG