Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі розпочався демонтаж пам’ятника Дзержинському


У Запоріжжі демонтували пам'ятник Дзержинському за технологією збереження його цілісності (відео)

У Запоріжжі розпочався демонтаж пам’ятника одного з засновників ВЧК Феліксу Дзержинському.

Загальна вага гранітного монумента близька 40 тонн, висота 6 метрів.

За словами керівництва будівельної фірми, що проводить роботи з демонтажу, документів щодо пам’ятника не збереглося, тому демонтаж проводять у кілька етапів після попереднього обстеження монумента.

«Ми зробили дослідницькі роботи. Відсотків на 80 розуміємо, як він був змонтований. Розробили технологію, яка передбачає зняття тих моментів, які можуть привести до руйнування цього пам’ятника. Ми намагаємося демонтувати пам’ятник, зберігши його архітектурний вигляд», – зазначає генеральний директор будівельної фірми «Форт» Євген Першин.

Демонтаж монумента триватиме кілька днів. Наразі зняли верхню частину пам’ятника Дзержинському. Роботи з перенесення пам’ятника планують продовжити 11 березня.

Демонтований монумент планують зберігати на території одного з комунальних підприємств Запоріжжя.

У лютому Запорізька міська рада ухвалила рішення про демонтаж трьох пам’ятників комуністичним діячам, серед яких і монумент Дзержинському. Напередодні будівельники демонтували бюст Серго Орджонікідзе, встановлений біля однієї з райдержадміністрацій міста. Дата демонтажу пам’ятника Леніну у Запоріжжі наразі не відома.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського режимів, що передбачає, серед іншого, й демонтаж таких пам’ятників.

XS
SM
MD
LG