Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: депутати мають суттєві знижки на користування спецтерміналом попри скасування пільг


Народні депутати України отримують суттєві знижки на користування залами офіційних делегацій, попри те, що цю пільгу в законі України «Про статус народного депутата України» Верховна Рада скасувала відразу після Революції гідності. Про це йдеться в сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший» про VIP-термінал в аеропорту «Бориспіль».

Журналісти програми з’ясували: якщо раніше народні депутати безкоштовно користувалися залами офіційних делегацій відповідно до закону, то після скасування цієї пільги Верховна Рада почала безпосередньо укладати угоду із залою офіційних делегацій і оплачувати за кожен прохід депутата з бюджету парламенту.

Загалом минулого року за користування цим терміналом депутатами та гостями парламенту Верховна Рада оплатила понад 27 тисяч гривень. Його послугами скористалося 112 парламентарів. Дехто з них не знав, що ця послуга не безкоштовна.

Щоб скористатися послугами зали офіційних делегацій в аеропорту «Бориспіль», громадяни мають сплатити 1800 гривень. Посадовці ж мають тут суттєві знижки. Так, відповідно до інформації секретаріату Кабміну, за прем’єра Арсенія Яценюка, його охоронця і протоколіста було сплачено по 60 гривень і 60 копійок за кожного.

Для інших держслужбовців спецтермінал також оплачується з держбюджету. Так, Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції та Генпрокуратура разом витратили у 2015 році на преміум-термінал 115 тисяч гривень. Але усі гроші, за їхньою інформацією, пішли на закордонні делегації. Центральна виборча комісія минулого року на термінал витратила 53 тисячі гривень. Крім гостей, привілейованим проходженням до літака користувалися самі члени ЦВК і служба держреєстру.

Повної інформації про те, яку суму державні органи витратили на VIP-термінал, немає. Сама ж зала офіційних делегацій не надала такої інформації.

Журналісти програми «Схеми» відшукали в архіві Верховної Ради інформацію про те, з якою метою використовували можновладці залу офіційних делегацій у час, коли вона була для них безкоштовною.

Зала офіційних делегацій в аеропорту «Бориспіль»
Зала офіційних делегацій в аеропорту «Бориспіль»

Зала офіційних делегацій в аеропорту «Бориспіль»
Зала офіційних делегацій в аеропорту «Бориспіль»

Так, у 2009 році родина із п’яти людей Павла Лебедєва, тоді ще депутата, а згодом міністра оборони в уряді часів президентства Віктора Януковича, через VIP-термінал відлітала до Стамбула. Того ж року дружина депутата Андрія Сенченка і дружина Олександра Лавриновича через VIP-залу прямували до Цюріха, а дружина депутата Сергія Міщенка – до Мюнхена. Депутат Олег Ляшко через VIP-термінал відбував до курортного міста Шарм-аш-Шейха, а Дмитро Табачник – до Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG