Доступність посилання

ТОП новини

Обама назвав Україну вразливою перед Росією незалежно від дій США


Барак Обама, архівне фото
Барак Обама, архівне фото

Президент США Барак Обама заявив в інтерв’ю, що Україна буде вразливою перед військовим переважанням Росії незалежно від того, що робитимуть Сполучені Штати Америки.

В інтерв’ю журналові The Atlantic Обама дав знати, що Україна не належить до основних інтересів США, але належить до основних інтересів Росії, і відтак Росія завжди зможе втримати свій вплив в Україні.

Президент США відкинув думку, що на ухвалення рішень такими країнами, як Росія чи Китай, можна якимсь чином вплинути рішучими заявами чи й якимись воєнними діями. За його словами, така думка суперечить усім свідченням останніх 50 років.

Шляхи стримування таких країн існують, але, додав Обама, треба дуже чітко й наперед встановити, які інтереси варті того, щоб починати за них війну, а які ні.

«Якщо тут (у Вашингтоні) є хтось, хто б твердив, що ми могли б розглядати можливість піти на війну з Росією через Крим і схід України, хай чітко скаже про це», – застеріг Барак Обама.

Президент США дотримується такої позиції з самого початку агресії Росії проти України. Зокрема, ще в березні 2014 року, коли Росія захоплювала Крим, він виключив будь-яку можливість воєнного втручання США в цей конфлікт. За його словами, це було б погано не тільки для США, а й для України. І пізніше, після початку прямої агресії Росії на сході України, він залишився на позиції воєнного невтручання, зокрема, досі відмовляючись надати згоду на передачу Україні летальних оборонних озброєнь. Водночас США, як і низка інших країн світу чи Європейський союз, наклали на Росію цілу низку санкцій через її агресію проти України й чинять через цю агресію постійний дипломатичний тиск на Москву, а також надають Києву підтримку фінансами й нелетальними елементами озброєння.

XS
SM
MD
LG