Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк в інтерв’ю кинув виклик Порошенкові: підтримати або звільнити


Арсеній Яценюк виступає зі звітом уряду, 16 лютого 2016 року
Арсеній Яценюк виступає зі звітом уряду, 16 лютого 2016 року

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк оприлюднив на своєму особистому сайті українську версію свого інтерв’ю британському щоденникові ділових кіл The Financial Times, у якому мовиться, що він кинув виклик президентові Петрові Порошенку: «підтримайте мене або звільніть».

Яценюк у цьому інтерв’ю говорить, що рішучі дії є єдиним виходом із політичної кризи у країні, що триває вже місяць і може призвести до дострокових виборів і зриву процесу прозахідних реформ.

Яценюк заявив, що тривають постійні атаки з боку провладної коаліції, до якої входять 136 депутатів із фракції президента, й додав, що «незручно отримувати удари у спину».

«Якщо президент не хоче працювати зі мною і якщо його фракція категорично проти цього уряду і цього прем’єра, …за всієї поваги, прошу взяти на себе відповідальність, сформувати уряд, представити програму нового уряду українському народові і сформувати нову коаліцію», – сказав Яценюк.

Але, мовиться на сайті, в інтерв’ю він додав, що «завжди намагався уникати сумнозвісного сценарію 2005 року», і заявив: «Я ніколи не буду скаржитися на мого президента. Я мовчатиму до кінця. Але кінець іще дуже далеко».

Яценюк заявив, що перед країною зараз три сценарії: переформатований уряд на чолі з ним, новий уряд або дострокові вибори. За його словами, він «готовий із честю передати офіс прем’єр-міністра найсильнішому урядові, найсильнішій коаліції і найкращій програмі».

Деякі з його колишніх політичних союзників віддають превагу достроковим виборам, додав Яценюк, але він вважає це помилкою. «Після того, як відбудуться дострокові парламентські вибори, повірте мені, вони ніколи не зможуть сформувати прореформаторський прозахідний уряд», – сказав він, додавши, що будь-яка нова коаліція буде складатися з «10 різних партій із абсолютно різними ідеологіями».

Прем’єр також наголосив, що звинувачення в корупції стосовно нього і його колег із боку опонентів були безпідставними. «Це наклеп», – сказав він.

Також у четвер лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що в цій фракції наполягають на відставці прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. «Прем’єр-міністр має зробити відповідальний крок і дати можливість країні отримати нового прем’єра, новий уряд», – сказав Луценко після наради парламентських фракцій і депутатських груп.

Він додав: «ми підтримаємо прем’єра, який зможе припинити партійний бізнес, припинити зв’язки з олігархами».

Луценко також запропонував Яценюкові зустрітися в понеділок, 14 березня з парламентськими фракціями для обговорення політичної кризи.

Іще наприкінці лютого Луценко заявляв, що стара коаліція розпалася, і найближчого тижня лідери фракцій «мають почати переговори про створення нової коаліції під новий уряд».

Після цього Яценюк нагадував, що більшість народних депутатів не підтримала питання відставки Кабінету міністрів, і наголошував, що уряд є юридично легітимним і продовжує працювати.

Днями українські медіа з посиланням на свої джерела заявляли, що цього тижня Верховна Рада може провести позачергове засідання, під час якого Яценюк, не виключають, складе повноваження прем’єра. У цих повідомленнях ішлося і про те, що Наталія Яресько погодилася очолити уряд за умов, що він буде «технократичним і незалежним від політичних впливів». Однак сама міністр фінансів не стала коментувати цих повідомлень.

16 лютого після звіту уряду Верховна Рада України не змогла ухвалити резолюцію про недовіру Кабінету міністрів, хоча визнала діяльність уряду за 2015 рік незадовільною, а урядовий звіт відхилила. Перед цим голосуванням президент Петро Порошенко заявляв, що момент для часткового оновлення Кабінету міністрів пропущено і є запит на повне перезавантаження. Але до вересня парламент не має права повторно голосувати за недовіру прем’єр-міністрові.

XS
SM
MD
LG