Доступність посилання

ТОП новини

Сенатори США підтримали угоду про продаж Пакистану винищувачів F-16


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Сенатори США 10 березня поставили під сумнів продаж винищувачів F-16 Пакистану, якого вони назвали «невизначеними союзником» Сполучених Штатів, але все ж підтримали угоду.

71 сенатор проголосував проти резолюції, яка блокувала б угоду на 700 мільйонів доларів, 24 були за неї.

Автор резолюції і екс-кандидат в президенти від республіканців сенатор Ренд Пол заявив, що, попри оголошення уряду Пакистану союзником США у боротьбі з тероризмом, поведінка Пакистану «свідчить про зворотне».

«У той час як ми даємо їм мільярди доларів у вигляді допомоги, ми одночасно поінформовані, що їхня розвідка і військові надають допомогу афганським талібам», – сказав сенатор.

Водночас голова Комітету із закордонних справах Сенату Боб Коркер закликав своїх колег дозволити продаж винищувачів Пакистану, інакше, сказав він, це спонукає Ісламабад до купівлі їх у Росії чи Франції. За його словами, угода про експлуатацію F-16 упродовж 30 років може бути відкликана в будь-який момент.

«Запобігання купівлі літаків США завдасть більше шкоди, ніж користі, прокладаючи шлях для таких країн, як Росія і Китай, для продажів Пакистану, водночас перешкоджаючи ширшій співпраці в боротьбі з тероризмом», – наголосив Коркер.

Американське оборонне управління з питань безпеки, що координує продаж зброї іноземним державам, заявило на початку року про плановані продажі Пакаистанові на суму 699 мільйонів доларів. Йшлося про те, що, зокрема, літаки-винищувачі та деяке інше обладнання для Пакистану «поліпшать безпеку стратегічного партнера в Південній Азії».

Літак F-16 літак дозволить ВПС Пакистану працювати вночі і за будь-якої погоди. Також американська сторона заявляла про підвищення здатності Пакистану проводити антитерористичні операції. Вашингтон запевнив, що ці продажі не змінять «основний військовий баланс в регіоні».

XS
SM
MD
LG