Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: суд в анексованому Криму відмовив Чийгозу у відводі всього складу судової колегії


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму в рамках «справи 26 лютого» відмовив першому заступнику голови Меджлісу кримських татар Ахтему Чийгозу, який перебуває під арештом, у відводі всього складу судової колегії. Про це повідомляє його адвокат Микола Полозов.

Раніше Чийгоз заявив відвід всьому складу судової колегії.

«Повернулися до питання про запобіжний захід», – написав Полозов в twitter.

У Криму проходить засідання підконтрольного Росії Верховного суду в рамках «справи 26 лютого», на якому повинні ухвалити рішення щодо запобіжних заходів фігурантам справи – Ахтему Чийгозу, Алі Асанову і Мустафі Дегерменджі.

Микола Полозов – російський адвокат Ахтема Чийгоза – подав клопотання про відвід судді Галини Редько. За його словами, відвід заявлено «через наявність другого громадянства і статусу судді в Україні». Адвокат також повідомив, що прокурор заперечує проти відведення. Судді два рази вже перебували в нарадчій кімнаті.

До цього Полозов звернувся в Генеральну прокуратуру Росії за фактом незаконного утримання свого підзахисного в сімферопольському СІЗО. Адвокат аргументував звернення тим, що термін дії рішення Верховного суду Криму про арешт Ахтема Чийгоза та інших фігурантів «сутички 26 лютого», винесеного 25 січня, закінчився 9 березня 00:00. У своїй заяві адвокат вимагає притягнути до відповідальності суддю контрольованого Кремлем Верховного суду Криму Галину Редько, яка продовжила термін арешту Чийгоза на три дні.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь в мітингу прихильників територіальної цілісності України 26 лютого 2014 року. Їм тоді протистояли активісти партії «Русское единство» під керівництвом нині призначеного Кремлем голови Криму Сергія Аксьонова.

За даними російського слідства, через тисняву, що виникла, двоє мітингувальників загинули, 79 були поранені.

У даній справі також проходить Ахтем Чийгоз, який вже більше ніж рік перебуває в СІЗО Сімферополя. Він, як і інші підсудні в цій справі, своєї провини не визнає і вважає цю справу політично мотивованою.

15 лютого суд вирішив відправити цю справу на дорозслідування.
Правозахисний центр «Меморіал» в Росії визнав політв’язнями фігурантів «справи 26 лютого», які утримуються під вартою – Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG