Доступність посилання

ТОП новини

Слідчий комітет Росії: гроші зі США пішли на дискредитацію правоохоронців опозицією


У Росії почали розслідування щодо опозиційної активістки, яка, за твердженням слідства, отримувала гроші зі США з метою дискредитовувати російських правоохоронців.

Як заявив речник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, у домі активістки партії «Парнас» Наталі Пелевіної знайшли документи, що вона отримала від американського Національного фонду за демократію 35 тисяч доларів. Ці кошти, як стверджував Марків, були витрачені на «дискредитацію правоохоронних органів, що розслідували масові заворушення на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року».

Російський відділок Національного фонду за демократію в Росії визнали «небажаною організацією» ще влітку 2015 року, відразу після ухвалення там закону про це. «Небажаною» може бути визнана будь-яка іноземна або міжнародна неурядова організація, що «становить загрозу засадам конституційного ладу Росії, її обороноздатності й безпеці». За співпрацю з такими організаціями передбачені і адміністративні, і кримінальні покарання.

Партія «Парнас» відверто виступає проти курсу Кремля. Її очолює колишній прем’єр-міністр Росії Михайло Касьянов. Її співголова, колишній віце-прем’єр-міністр Борис Нємцов, був убитий у центрі Москви неподалік Кремля 27 лютого 2015 року.

Протест на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року відбувся напередодні інавгурації Володимира Путіна на третій термін на посаді президента Росії і мав на меті заклик до розширення демократії у країні. Він завершився сутичками з правоохоронцями й затриманням сотень людей, із яких кілька десятків засудили в перебігу так званої «болотної справи». Влада Росії назвала ті події «масовими заворушеннями»; опозиція заявляє, що сутички спровокували самі правоохоронці, а «болотна справа» політично мотивована.

XS
SM
MD
LG