Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС закликали Росію повернути Кольченка з ШІЗО до звичайної камери і звільнити його


Олександр Кольченко на суді в Росії, архівне фото
Олександр Кольченко на суді в Росії, архівне фото

Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України повідомив, що МЗС вимагає від Росії перевести засудженого там українця Олександра Кольченка зі штрафного ізолятора до камери з нормальними умовами утримання, а також негайно звільнити його і повернути на Батьківщину.

Як заявив департамент у фейсбуці, 10 березня «стало відомо, що громадянина України Олександра Кольченка, незаконно засудженого російською владою на 10 років колонії суворого режиму у справі так званих «кримських терористів» та етапованого нещодавно до одного з пенітенціарних закладів міста Копейська Челябінської області, під надуманими приводами без будь-яких пояснень перевели до штрафного ізолятора, що є грубим порушенням його прав».

Як мовиться в заяві, таким чином, російські компетентні органи «й надалі продовжують практику порушення прав наших громадян, які незаконно утримуються на території Росії».

Раніше у п’ятницю мати засудженого в Росії кримського активіста Олександра Кольченко Лариса Кольченко підтвердила в ефірі Радіо Крим.Реалії, що після етапування в колонію в Челябінській області його відразу перевели у штрафний ізолятор. «Він потрапив туди, ще не встигнувши здійснити будь-яких порушень. Але, як нам вдалося з’ясувати, він потрапив туди за те, що привітався з адміністрацією не за статутом. Я не знаю подробиць колоній, але, мабуть, якийсь статут там існує і якісь вимоги до ув’язнених там є», – розповіла вона.

Також раніше у п’ятницю Міністерство юстиції Росії повідомило, що отримало звернення від України про передачу чотирьох засуджених у Росії громадян України, серед них і Кольченка, і розгляне його протягом 30 днів.

10 березня Міністерство юстиції України повідомило, що надіслало російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова й Олександра Кольченка, а також Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка.

Олександр Кольченко й український режисер, теж кримчанин Олег Сенцов були засуджені Північно-Кавказьким військовим окружним судом Росії до 20 і 10 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року за звинуваченням у підготовці терактів у Криму. 24 листопада 2015 року Верховний суд Росії залишив без зміни вироки Сенцову і Кольченку. Вони були етаповані з ростовського СІЗО 4 лютого 2016 року. На початку березня повідомили, що Кольченка доправили до виправної колонії № 6 міста Копейська в Челябінській області, де він має відбувати покарання. Обидва українці визнані правозахисним рухом «Меморіал» у Росії політв’язнями.

XS
SM
MD
LG