Доступність посилання

ТОП новини

Китай і Росія знову висловились проти можливого розгортання систем ПРО США у Південній Кореї


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Китай і Росія вчергове висловились проти можливого розгортання американських систем протиракетної оборони (ПРО) у Південній Кореї.

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї після зустрічі з російським колегою Сергієм Лавровим у Москві 11 березня заявив, що розміщення системи в Південній Кореї буде «шкодити стратегічним інтересам безпеки Китаю і Росії і, можливо, призведе до нової гонки озброєнь».

«Плани, які мають Сполучені Штати разом із Республікою Корея, перевищують будь-які можливі загрози, які можуть виникнути з Північної Кореї, навіть беручи до уваги поточні дії Пхеньяна», – сказав у свою чергу Сергій Лавров.

Офіційний представник Держдепартаменту США Джон Кірбі заявив, що плани можливого розміщення ПРО викликані провокаційною поведінкою Північної Кореї.

«Якщо це станеться (розгортання систем ПРО – ред.), то у росіян і китайців немає ніяких підстав турбуватися, тому що це матиме винятково оборонний характер», – прокоментував Кірбі.

На початку року США заявили про можливість розмістити на південнокорейській території передову американську систему протиракетної оборони THAAD у зв’язку зі зростанням ракетної небезпеки з боку Північної Кореї. Це повідомлення, у свою чергу, викликало різку критику Китаю й Росії, які давно виступають проти такої можливості, вважаючи ймовірне розміщення американської системи ПРО загрозою наступальному потенціалові своїх ядерних сил.

XS
SM
MD
LG