Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі опозиція вимагає «відновлення конституційного ладу»


Антиурядовий протест у Варшаві, 12 березня 2016 року
Антиурядовий протест у Варшаві, 12 березня 2016 року

Опозиційні політичні сили Польщі провели демонстрації під гаслом «Відновимо в країні конституційний лад». У столиці країни Варшаві близько 50 тисяч людей відгукнулися на заклик партії Nowoczesna, вони пройшли від будівлі Конституційного суду до президентського палацу з вимогами припинити тиск, який, на думку демонстрантів, чинить на цей орган чинна влада.

Раніше цього тижня консультативний орган Ради Європи з конституційного права, Венеціанська комісія (відома також за повною назвою – Європейська комісія за демократію через право), визнала, що польська влада порушила конституцію, намагаючись обмежити вплив Конституційного суду. Владна партія «Право і справедливість» демонстративно не надає серйозного значення вердикту комісії, опозиція говорить про серйозну шкоду для іміджу Польщі на міжнародній арені, а також руйнуванням правової системи всередині країни.

Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло кілька днів тому заявила, що уряд не має наміру офіційно публікувати ухвалені Констітуційним судом рішення про невідповідність Конституції дій влади щодо самого ж суду. Неопубліковані офіційно документи не мають юридичної сили, однак частина експертів заявляє, що суди все одно мають право їх застосовувати, бо це залежатиме від волі конкретного судді.

Опозиція заявляє також, що партія «Право і справедливість» намагається підпорядкувати собі громадське телебачення і радіо, а також прокуратуру.

XS
SM
MD
LG