Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація Порошенка показала лише 4 його зустрічі з бізнесменами за 2 місяці – «Схеми»


Знімальна група «Схем» наприкінці грудня 2015 року на вулиці Банковій зустріла гендиректора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, який прямував до Адміністрації президента
Знімальна група «Схем» наприкінці грудня 2015 року на вулиці Банковій зустріла гендиректора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, який прямував до Адміністрації президента

Адміністрація президента України у відповідь на запит журналістів програми «Схеми» повідомила, що Петро Порошенко протягом двох місяців (грудень 2015 року – січень 2016 року) провів чотири зустрічі із представниками бізнес-структур. У цей перелік не увійшли бізнесмени й олігархи, яких журналісти самі фіксували на території адміністрації. Натомість у відповіді на запит були перераховані чотири зустрічі президента з бізнес-структурами, і всі вони офіційні закордонні.

У відповіді на запит від 8 лютого в Адміністрації президента уточнили, що Петро Порошенко мав дві зустрічі 22 січня в рамках Всесвітнього економічного форуму: з головним виконавчим директором компанії «VimpelCom», а також із головою правління компанії Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. і її головним виконавчим директором. У грудні минулого року президент України зустрівся з представниками ділових кіл Ізраїлю в рамках державного візиту до цієї країни і виступив на українсько-литовському бізнес-форумі в рамках робочого візиту до Литовської Республіки.

Журналісти просили АП розкрити перелік бізнесменів, з якими останнім часом зустрічався президент, бо неодноразово фільмували представників бізнес-структур, що прямують на Банкову. В тому числі журналісти фіксували, як в АП неанонсовано о пізній порі приїжджають олігархи, а нещодавно Ігоря Коломойського навіть пересаджували в президентський мікроавтобус, щоб непомічено завезти на територію президентської адміністрації. При цьому журналістам вже неодноразово відмовляли в ознайомленні з журналом відвідувань АП.

Адміністрація президента також відмовилась надати інформацію щодо телефонних розмов глави держави і голови його адміністрації з представниками бізнес-структур, оскільки, як ідеться у відповіді, ведення такої статистики не передбачене.

4 лютого під час засідання уряду міністр інформаційної політики України Юрій Стець звернувся до всіх представників влади: «Вимагаю, щоб всі телефонні розмови, а також особисті зустрічі з представниками політичних сил, чинними народними депутатами та представниками бізнес-структур фіксувалися в окремому журналі і за першої ж вимоги засобів масової інформації надавалися в публічний доступ».

У грудні 2015 року знімальна група програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», провела шість днів на Банковій біля Адміністрації президента у період, коли тривали дискусії про долю Кабміну і бюджету-2016, щоб з’ясувати, з ким зустрічаються високопосадовці. Тоді журналісти зафільмували, як офіс глави держави відвідують не лише держслужбовці, а й бізнесмени.

Під час щорічної прес-конференції «Схеми» запитали Петра Порошенка запитали, чому його Адміністрація приховує дані про відвідувачів президента. На що президент відповів: «Не шукайте чорну кішку в темній кімнаті там, де її немає. Адміністрація президента працює абсолютно прозоро. Я перевірю законодавство, але я думаю, що можуть бути випадки, коли окремі мої політичні, в тому числі зовнішньополітичні, зустрічі оприлюднюватися не будуть».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG