Доступність посилання

ТОП новини

Надія Савченко: від адвоката Фейгіна не відмовляюся


Надія Савченко
Надія Савченко

Громадянка України Надія Савченко, яка перебуває в російському СІЗО, заявляє, що не збирається відмовлятися від свого адвоката Марка Фейгіна після історії з фальшивим листом для неї нібито від президента України Петра Порошенка.

«Він постійно перебуває під тиском і гідно його витримує. Він – надійний адвокат, і я йому довіряю», – написала Савченко в листі, опублікованому Фейгіним. За її словами, «такі розіграші показують підлість і підступність російської пропутінської політики».

Як заявила Надія Савченко, на її рішення тимчасово зупинити сухе голодування не вплинув фальшивий лист. «А щодо того, щоб визнати провину, то жоден з адвокатів ніколи цього не пропонував. Вони підтримують мою позицію і поважають мої рішення», – заявила Савченко.

Вранці 10 березня стало відомо, що Надія Савченко вирішила відмовитися від сухого голодування до оголошення вироку в її справі, запланованого на 21-22 березня. У листі вона написала, що робить це після численних прохань до неї, зокрема і з боку президента України, припинити голодування. Крім того, Савченко заявила, що суд прислухався до її вимоги і взяв на оголошення вироку сім робочих днів.

Того дня адвокат Савченко Марк Фейгін повідомив, що передав їй листа від Петра Порошенка, але за деякий час заявив, що цей лист фальшивий, і що до провокації причетний Кремль. Згодом про те, що це був розіграш, заявили російські пранкери.

9 березня Донецький міськсуд Ростовської області Росії оголосив, що вирок Савченко буде винесений 21-22 березня. Cтан здоров’я українки, яка 4 березня розпочала сухе голодування, погіршився, однак вона змогла виступити в суді 9 березня і вкотре заявити про свою невинуватість. Від грудня Савченко голодує з вимогою її звільнення.

Із закликом до Росії звільнити Савченко звернулися багато світових лідерів і міжнародних організацій. Акції на її підтримку відбувалися в українських містах і за кордоном. 9 березня президент України Петро Порошенко заявив, що зробить все можливе для якнайскорішого повернення в Україну Надії Савченко «живою і здоровою».

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують, зокрема, у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Савченко і її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії.

XS
SM
MD
LG