Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували законопроект про призначення виборів до райрад Києва на 29 травня


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Фракція «Самопоміч» зареєструвала у Верховній Раді законопроект, що передбачає призначення виборів до районних рад Києва на 29 травня.

«Якщо ЦВК не призначає вибори до київських районних рад, якщо це блокує суд, то це має зробити Верховна Рада. Одного разу парламент врятував ситуацію в Кривому Розі, зараз ми пропонуємо дозволити вибори в Києві. Під законопроектом стоять підписи народних депутатів від «Самопомочі», «Свободи», «Батьківщини». Вибори ми пропонуємо призначити на 29 травня», – сказав, презентуючи законопроект, депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

Вибори до райрад Києва повинні були відбутись 27 березня минулого року. Відповідне рішення було ухвалене Київською міською радою ще в липні. Втім, 27 січня Окружний адмінсуд міста Києва задовольнив клопотання громадської організації «Громадський контроль «НАЖДАК» і призупинив дію постанови ЦВК про початок виборчого процесу виборів депутатів райрад.

«Виборчий процес був зірваний завдяки трьом інструментам: завдяки політичному замовленню, спотвореному судочинству та повній бездіяльності ЦВК. На сьогодні можна констатувати, що управління районами і в цілому містом Києвом є тотально централізоване. Ми проти політичних фобій, через які Київ став аутсайдером децентралізації», – зазначив голова фракції об’єднання «Самопоміч» у Київраді Сергій Гусовський.

Натомість мер Києва Віталій Кличко неодноразово наголошував, що вибори до райрад можливо проводити лише після внесення відповідних змін до законодавства. За словами Кличка, зміни необхідні для того, щоб місто не отримало додаткових 500 депутатів, чиї зобов’язання будуть дублюватися з повноваженнями депутатів Київради.

Районні ради у Києві були скасовані ще в 2010 році з ініціативи тодішнього голови міськдержадміністрації Олександра Попова, одночасно із посиленням його повноважень.

XS
SM
MD
LG