Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Естонії закликає запровадити санкції проти відповідальних за ув’язнення Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Парламент Естонії закликає запровадити санкції і заборону на в’їзд до Європейського союзу чиновникам Росії, «відповідальним за викрадення, взяття під варту і незаконне засудження» громадянки України Надії Савченко. Про це йдеться у заяві, ухваленій на засіданні естонського парламенту 15 березня.

Естонські депутати закликали владу Росії звільнити Надію Савченко. «Російська Федерація продовжує суд над затриманою на підставі сфабрикованого звинувачення. Ситуація, по суті, переросла в політичний акт помсти», – йдеться в заяві, яку цитує сайт парламенту Естонії.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують, зокрема, у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Савченко і її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії.

Надія Савченко від грудня голодує на знак протесту проти утримання в російському СІЗО, а 3 березня заявила, що оголошує сухе голодування, після того, як суд не дозволив їй виголосити останнє слово і переніс засідання на 9 березня.

Вранці 10 березня стало відомо, що Надія Савченко вирішила відмовитися від сухого голодування до оголошення вироку в її справі, запланованого на 21-22 березня.

Раніше цього місяця група депутатів Європейського парламенту закликала верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріку Моґеріні запровадити персональні санкції проти президента Росії Володимира Путіна і ще 28 осіб через незаконне, за їхніми словами, поводження в Росії з українською громадянкою Надією Савченко. У Кремлі розкритикували таку ініціативу.

XS
SM
MD
LG