Доступність посилання

ТОП новини

На ознайомлення із справою новому адвокату Александрова буде потрібно не менше ніж місяць – прокурор


На ознайомлення із справою новому адвокату Александрова буде потрібно не менше ніж місяць – прокурор

На ознайомлення із справою новому захиснику російського спецпризначенця Олександра Александрова буде потрібно не менше ніж місяць. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив прокурор військової прокуратури Ігор Німченко.

«Коли зникають адвокати, коли є інформація про напад на конвой, коли є напад на одного з головних свідків по справі – адекватним це назвати не можна. Військова прокуратура не зацікавлена у затягуванні процесу, навпаки. Новий захисник побачить об’єм справи і скаже, скільки йому буде потрібно часу для ознайомлення. Але це не менше ніж місяць», – заявив Німченко.

Він також припустив, що до 21 березня родичі Александрова фізично не встигнуть знайти нового адвоката.

Якщо їм не вдасться знайти адвоката, суд призначить росіянину державного захисника.

Німченко заявив, що зниклий адвокат Александрова Юрій Грабовський не став би переховуватися, але наголосив, що це його особисте припущення.

Адвокат іншого підсудного Євгена Єрофеєва Оксана Соколовська вважає, що новий адвокат впорається з ознайомленням матеріалів справи швидше, але йому потрібно щонайменше тиждень. Вона заявила, що матеріали справи складаються з не менше ніж 10 томів.

Наступне засідання відбудеться 21 березня, до цього часу підсудний Александров має знайти нового захисника замість зниклого адвоката Юрія Грабовського. Крім того, суд розгляне клопотання адвоката Оксани Соколовської про надання їй державної охорони через можливий тиск з боку військової прокуратури і загрозу її життю. Прокуратура підтримала клопотання адвоката. На наступне судове засідання сторони обіцяють принести документи чи інші докази, які можуть стати офіційною підставою для надання охорони.

9 березня суд переніс розгляд справи двох російських військових на 15 березня через те, що на засідання не з’явився один з адвокатів. Згодом від імені Грабовського з’явився запис на його сторінці у Facebook, що йому «довелося виїхати з України не з власної волі» через побоювання за свою безпеку. Інших подробиць він не навів. Його колеги і знайомі в коментарях висловили сумнів, що той запис, позначений єгипетським Шарм-аш-Шейхом, писав сам адвокат.

10 березня поліція заявила про розшук Юрія Грабовського. За даними правоохоронців, Грабовського вважають зниклим безвісти, про його місце перебування невідомо від 5 березня.

Російські спецпризначенці Олександр Александров і Євген Єрофеєв були затримані 16 травня 2015 року в зоні проведення АТО поблизу Щастя Луганської області. Прокурори висунули обом однакові обвинувачення у незаконному перетині кордону, та, серед іншого, звинуватили у вбивстві українського військового. Російським спецпризначенцям також інкримінують терористичний напад на позиції 92-ї бригади, яка охороняла ТЕЦ біля міста Щастя.

Спочатку Єрофеєв і Александров підтвердили, що є російськими військовими, але на суді відмовилися від цих свідчень.

XS
SM
MD
LG