Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зірвали вечірнє засідання через законопроекти про повернення «грошей Януковича»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Фракції Радикальної партії та «Народний фронт» заблокували трибуну парламенту після кількох невдалих спроб включити до порядку денного двох законопроектів, якими передбачено механізм повернення в держбюджет коштів попередньої влади.

Мова йде про законопроект № 4057 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду), а також про законопроект № 3196 щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини.

«Гроші лежать на рахунках в банку вже понад рік і ніхто не може їх повернути. І хто, як не Верховна Рада, зараз повинна це зробити? Це наш обов’язок повернути ці гроші в державний бюджет. Вони підуть на підвищення обороноздатності, на збереження соціальних стандартів», – пояснював голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак.

За словами ініціаторів законопроекту, мова йде про 50 мільярдів гривень. Крім того, дія закону поширюватиметься лише на гроші і державні цінні папери, а не на майно.

«Рішення на користь стягнення до державного бюджету буде ухвалюватись судом першої інстанції, яке будь-яка особа зможе оскаржити. Всі запобіжники враховані. Це європейська практика», – наполягав автор законопроекту, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Іван Вінник.

Попри це, необхідної кількості голосів у залі не знайшлося. Відтак спікер парламенту Володимир Гройсман оголосив про завершення вечірнього засідання парламенту.

Включити дані законопроекти до порядку денного депутати не могли і під час ранкового засідання. Противники ухвалення документів тоді наполягали, що відбирати майно до рішення суду не можна, оскільки це порушує права людини.

XS
SM
MD
LG