Доступність посилання

ТОП новини

Росія: у Грозному невідомі напали на російського правозахисника Каляпіна


У Росії Грозному невідомі напали на російського правозахисника, керівника російської організації «Комітет з протидії тортурам» Ігора Каляпіна.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, біля готелю, де він проживав, Каляпіна закидали тортом, борошном, зеленкою.

Через деякий час приїхала поліція, правозахисник поїхав з правоохоронцями.

Перед цим в номер до Каляпіна прийшов чоловік, який назвався директором готелю, і сказав, що його виселяють через критику керівництва Чечні.

За даними співробітника комітету Дмитра Уткіна, правоохоронці везуть Каляпіна в управління МВС в Грозному.

Напередодні у Росії в місті Карабулак в Республіці Інгушетія 9 березня невідомі напали на штаб-квартиру зведеної мобільної групи російського Комітету із запобігання катуванням. Як повідомив співробітник комітету Дмитро Уткін, камери відеоспостереження показали, як люди в цивільному одязі і масках, озброєні автоматами, увірвалися в приміщення комітету.

До того неподалік адміністративного кордону з Чечнею близько 20 людей напали на мікроавтобус зведеної мобільної групи Комітету із запобігання катуванням. Щонайменше чотирьом людям знадобилась госпіталізація, серед них двоє іноземних журналістів і двоє правозахисників.

Повідомляється, що МВС Інгушетії відкрило кримінальну справу за фактом нападу на правозахисників та журналістів. Повідомлення про напад в Інгушетії представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович назвала «тривожними».

Комітет із запобігання катуванням був створений після припинення роботи Комітету проти тортур у липні 2015 року, який російська влада визнала «іноземним агентом», через те, що він отримував фінансування з-за кордону. Серед завдань комітету – спостереження за групою правозахисників, які працюють в Чечні.

Підтримуваний Кремлем лідер Чечні Рамзан Кадиров і його прихильники неодноразово публічно засуджували діяльність комітету.
Люди в масках минулоріч знищили офіс зведеної мобільної групи комітету в столиці Чечні Грозному після того, як його представники розкритикували дії Кадирова щодо підпалу будинків, які належали родичам ймовірних ісламських бойовиків.

XS
SM
MD
LG