Доступність посилання

ТОП новини

Кандидат у мери Кривого Рогу не зміг оскаржити реєстрацію чотирьох своїх конкурентів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Дніпропетровський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Олександра Натарова, який просив визнати протиправною постанову міськвиборчкому від 8 березня і зобов’язати міську ТВК скасувати реєстрацію чотирьох кандидатів у мери, своїх опонентів.

Суд визнав необґрунтованою заяву позивача.

У судовому позові позивач просив скасувати реєстрацію Інни Іванченко, Олега Косяка, Ігоря Левицького та Олега Бойченка, адже вважає, що комісія порушила закон, зареєструвавши їх кандидатами в мери, позаяк вони вже були зареєстровані кандидатами в депутатами місцевих рад за списками політичних партій, це, на його думку, заборонено законом «Про місцеві вибори».

Водночас у Громадянській мережі «Опора» в середу Радіо Свобода пояснили, що місцеві вибори 25 жовтня 2015 року, на яких нинішні кандидати в мери балотувались у депутати місцевих рад від партій, та позачергові вибори мера 27 березня 2016 року – це різні види виборів, які відбуваються у різний час. Відтак балотування кандидатів на тих і інших виборах «не є одночасним» і не заборонене.

«Ці четверо кандидатів, аби перестрахуватись, написали заяви на скасування їхньої реєстрації кандидатами в депутати на виборах минулого року, аби їм не казали, що вони на виборах 2015 року висувались від одних партій, а зараз висуваються від інших або є самовисуванцями. Саме цих чотирьох кандидатів включив у свою позовну заяву Олександр Натаров. Але підстав відмовляти цим кандидатам у реєстрації не було, адже вибори, які відбувались торік, були чергові, а зараз – позачергові. Тобто це різні види виборів», – сказав у коментарі Радіо Свобода координатор громадського спостереження «Опори» на виборах мера Кривого Рогу Андрій Токарський.

Минулого тижня Криворізька міська виборча комісія скасувала реєстрацію кандидатами в депутати місцевих рад за партійними списками чотирьох кандидатів у мери міста. За даними міської виборчої комісії, рішення було затверджене для того, щоб уникнути порушення кандидатами вимог частин 4 та 5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори» й з огляду на заяви самих кандидатів.

Позачергові вибори міського голови Кривого Рогу відбудуться 27 березня, кандидатами є 15 осіб.

XS
SM
MD
LG