Доступність посилання

ТОП новини

Президент Словаччини Кіска закликає Росію звільнити Савченко


Президент Словаччини Андрей Кіска
Президент Словаччини Андрей Кіска

Президент Словаччини Андрей Кіска звернувся 16 березня до Росії з вимогою звільнити громадянку України Надію Савченко. Кіска наголосив, що утримування Савченко у тюрмі суперечить Мінським угодам.

«Справа Надії Савченко є більше, ніж тільки одна сумна людська доля з можливим трагічним кінцем. Вона є доказом того, як сильно конфлікти, деструктивні владні амбіції та грубе порушування головних угод, що забезпечують мир між державами, приносять непоправну шкоду і великі страждання. Їх жертвою є невинні люди», – мовиться у зверненні Андрея Кіски.

Президент Словаччини переконаний, що Надія Савченко «має бути випущена на свободу без зволікань, щоб вона могла повернутись в Україну до своєї родини і своїх близьких».

Вирок у справі Надії Савченко російський суд має виголосити 21-22 березня. До того часу українка припинила сухе голодування, про оголошення якого вона заявила 3 березня, коли суд переніс виголошення нею останнього слова у справі.

Українську громадянку, народного депутата Надію Савченко від липня 2014 року утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які влітку 2014 року, без дозволу української влади, перебували під Луганськом.

Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки. Очікується, що вирок Савченко буде оголошений 21–22 березня.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

За даними Міністерства юстиції України, у Росії перебувають щонайменше 29 політичних в’язнів, українських громадян.

XS
SM
MD
LG