Доступність посилання

ТОП новини

Обама закликав Путіна звільнити Савченко – посадовці США


Президент США Барак Обама закликав президента Росії Володимира Путіна звільнити ув’язнену в Росії українку Надію Савченко. Лідер США в телефонній розмові з Путіним у понеділок, 14 березня наголосив, що він має звільнити Савченко, згідно з укладеними в Мінську домовленостями, які передбачають, що всі сторони конфлікту на сході України мають звільнити незаконно затриманих осіб. Про це повідомляють у середу інформаційні агенції Associated Press із посиланням на неназваного представника адміністрації Обами у Вашингтоні та російська «Інтерфакс», яка цитує речника посольства США в Москві Вілла Стівенза.

У вівторок, 15 березня посли країн «Групи семи» (G7) в Україні закликали Росію звільнити громадянку України Надію Савченко, ув’язнену в російському СІЗО від 2014 року.

Як мовиься в заяві послів, розміщеній на сайті посольства Японії, вони серйозно занепокоєні станом здоров’я колишньої військової, депутата Верховної Ради України Надії Савченко, яка від грудня голодує, протестуючи проти утримання під вартою.

Вирок у справі Надії Савченко російський суд має виголосити 21–22 березня. До того часу українка припинила сухе голодування, про оголошення якого вона заявила 3 березня, коли суд переніс виголошення нею останнього слова у справі.

Українську громадянку, народного депутата Надію Савченко від липня 2014 року утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які влітку 2014 року без дозволу української влади перебували під Луганськом.

Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки. Очікується, що вирок Савченко буде оголошений 21–22 березня.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG