Доступність посилання

ТОП новини

Депутати не можуть дійти згоди щодо законопроектів «про повернення грошей Януковича»


Спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман оголосив перерву для консультацій з приводу двох дискусійних законопроектів, якими передбачено механізм повернення в держбюджет коштів до винесення вироку суду. Нарада у кабінеті Гройсмана зумовлена тим, що парламентарі вкотре не можуть внести документи до порядку денного.

Мова йде про законопроект №4057Д «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду), а також про №3196Д щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі й особливо тяжкі злочини.

Дані законопроекти були внесені на заміну тих, які викликали суперечки і навіть блокування трибуни напередодні, 15 березня.

За словами ініціаторів законопроекту, мова йде про 50 мільярдів гривень, які можна повернути в бюджет. Крім того, дія закону поширюватиметься лише на гроші, що не вказані в деклараціях і державні цінні папери, а не майно. Також законопроекти стосуються лише держслужбовців, а умовою повернення вкрадених коштів є переховування за кордоном більше, ніж півроку.

«Цей закон потребує емоцій, проте вчора на зустрічі з колективом авторів ми досягли угоди про виправлення тих помилок, які були допущені в первинному проекті. Цей законопроект передбачає вилучення коштів тільки у випадку скоєння особливо важких злочинів: розкрадання, хабар і створення злочинної організації», – пояснював і закликав голосували голова президентської фракції Юрій Луценко.

Натомість критики документів заявили, що закон може бути персоніфікований під Віктора Януковича і може бути оскаржений у Європейському суді.

«За цим законом ховається схема змови. Янукович і компанія після стягнення в такий спосіб коштів ніколи не будуть звинувачені. Жоден міжнародний суд не визнає вироки по Януковичу законними. І друга схема: через цей закон люди, з яких будуть стягнені кошти отримають в міжнародних судах позитивні рішення не на користь України і Україна сплатить з бюджету компенсацію цих коштів і ще додатково штраф. А люди, які зараз цією схемою керують, отримають з цього зиск», – опонувала депутат від «Самопомочі» Олена Сотник.

Під час пленарного засідання 15 березня депутати не могли включити дані законопроекти до порядку денного. Відтак фракції «Народний фронт» та Радикальної партії заблокували трибуну і фактично зірвали вечірнє засідання парламенту.

XS
SM
MD
LG