Доступність посилання

ТОП новини

МЗС висловило протест Росії через напад на консула України у Ростові-на-Дону


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністерство закордонних справ України висловило протест через напад невідомих осіб на консула Генконсульства України в Ростові-на-Дону, який перебував у службовому відрядженні в Грозному для участі у судовому процесі у справі незаконно утримуваних на території Росії громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Про це повідомляє сайт МЗС 17 березня.

«Напад на особу, яка має дипломатичний імунітет, є кричущим порушенням всіх міжнародно-правових актів і свідчить про неготовність російської сторони гарантувати безпеку перебування на її території іноземних дипломатів», – мовиться в заяві.

В МЗС України також засудили будь-які перешкоди з боку російської влади щодо осіб, які заявляють про політичні переслідування українців в Росії.

«Створювані російською владою перешкоди родичам, захисникам і свідкам, насильство та залякування усіх, хто вголос говорить про політичні переслідування українців в Росії є намагання Кремля не допустити об’єктивного висвітлення судового фарсу у справі Карпюка, Клиха та інших українців, які стали політичними в’язнями», – мовиться в заяві.

Українські дипломати наголосили, що вимагають від російської сторони негайно вжити заходів для гарантування безпеки перебування та пересування територією Росії українських дипломатів, розслідувати інцидент та притягнути винних до відповідальності.

В російському МЗС поки що відповіді на заяву Києва немає.

Раніше про напад на українського консула у Грозному, що стався 16 березня, повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін. Також у середу в Грозному напали на голову «Комітету по запобіганню тортурам» Ігоря Каляпіна.

Сьогодні Верховний суд Грозного, столиці російської республіки Чечні, проводив засідання у справі громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, на якому відхилив апеляцію на продовження запобіжного заходу для них. Водночас суд призначив на 24 березня наступне засідання у справі.

Українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь.

За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орлі. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

Минулого місяця в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких там утримують за ґратами.

Як заявили правозахисники, вони вимагають негайно й безумовно звільнити українців, яких у Росії обвинувачують в участі в бойових діях на боці прихильників незалежності Чечні в роки Першої чеченської війни.

XS
SM
MD
LG