Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Рада з прав людини засудила напад на правозахисника Каляпіна


Російський правозахисник Ілля Каляпін
Російський правозахисник Ілля Каляпін

Рада при президентові Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини засудила напад на російського правозахисника Ігоря Каляпін.

У заяві, опублікованій на сайті Ради, мовиться, що безкарне публічне знущання над членом президентської Ради з прав людини – це образа, завдана не лише Ігорю Каляпіну, але і президентській раді у цілому.

Автори заяви зазначають, що в організаторів і виконавців злочину була очевидна мета – принизити і залякати тих, хто причетний до діяльності очолюваного Каляпіним Комітету з питань запобігання катуванням.

«Цю ж мету, очевидно, переслідували і учасники нападу на мікроавтобус з журналістами і співробітниками Комітету на кордоні Інгушетії і Чечні 9 березня цього року, і ті, хто розгромив грозненський офіс Комітету 3 червня минулого рок», – мовиться у заяві.

«Цькування правозахисників, які надають у різних регіонах країни безкоштовну юридичну допомогу жертвам катувань, при тому, що катування заборонені Конституцією Росії під страхом суворого кримінального покарання, означає фактичне схвалення тортур, засуджених всією світовою спільнотою, відверте нехтування вимогами російських законів», – наголошується у заяві.

16 березня у столиці російської Чечні, Грозному, біля входу у готель Грозний-Сіті, напали на голову Комітету з питань запобігання катуванням Ігоря Каляпіна.

Увечері 9 березня невідомі напали на групу журналістів і правозахисників, які їхали з Інгушетії до Грозного. Близько 20 людей у масках побили їх, а мікроавтобус з речами спалили. Серед постраждалих були російські та іноземні журналісти, а також співробітники російського Комітету із запобігання тортурам.

Через напад порушили кримінальну справу за кількома статтями.

XS
SM
MD
LG