Доступність посилання

ТОП новини

Події в Криму нагадують сталінські часи – Порошенко


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко в другу річницю російської анексії Криму відзначив погіршення ситуації з дотриманням прав людини на півострові. Він запевнив, що Україна і світова спільнота продовжать тиск на Росію для деокупації захопленої території.

«За останні два роки Крим поринув у масові арешти й репресії. Права кримських татар цинічно порушуються. Поведінка окупантів у Криму все більше нагадує сталінські часи», – написав Порошенко 18 березня у Facebook.

«Україна і світова спільнота продовжать тиск на агресора. Ведуться переговори щодо деокупації Криму на основі міжнародних форматів, включаючи формат «Женева+». Росія заплатить ціну, яку має заплатити агресор. Весь світ з Україною! Крим – це Україна!», – додав президент.

У другу річницю анексії Криму Росією кілька країн висловилися на підтримку територіальної цілісності України і невизнання кримського «референдуму» 2014 року, а також за посилення санкцій відносно Росії.

Після невизнаного світом «референдуму» парламент Криму звернувся до Росії з пропозицією про включення півострова до складу Росії. 18 березня в Кремлі було підписано «договір» про включення до складу Росії Криму і Севастополя. Документ підписали російський президент Володимир Путін, Сергій Аксьонов, який надалі був призначений Кремлем главою Криму, а також Олексій Чалий, який виступав від імені Севастополя.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG