Доступність посилання

ТОП новини

Остаточно зміни до Конституції можуть ухвалюватися на будь-якій черговій сесії Ради – КСУ


©Shutterstock
©Shutterstock

Конституційний суд постановив, що остаточно зміни до Конституції можуть ухвалюватися на будь-якій черговій сесії Верховної Ради. Таке рішення суд оприлюднив у п’ятницю.

«Верховна Рада може передбачити в Регламенті Верховної Ради можливість ухвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України як закону на більш пізній черговій сесії Верховної Ради з дотриманням положень, закріплених розділом 13 (Внесення змін до Конституції України) Основного закону України», – йдеться в рішенні суду за поданням 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення фрази «на наступній черговій сесії Верховної Ради».

Таким чином, з рішення КСУ випливає, що парламент самостійно встановлює, на якій з подальших сесій ухвалювати законопроект про внесення змін до Конституції.

28 січня Верховна Рада ухвалила, а президент підписав змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради щодо процедури внесення змін до Конституції України.

51 народний депутат звернувся до Конституційного суду щодо офіційного тлумачення поняття «на наступній черговій сесії Верховної Ради».

За статтею 155 Конституції, законопроект про внесення змін до Конституції вважається ухваленим, якщо його спершу попередньо схвалює більшість від конституційного складу парламенту (тобто принаймні 226 депутатів), а «на наступній черговій сесії Верховної Ради України» за нього проголосує не менш як дві третини від конституційного складу парламенту (тобто принаймні 300 депутатів).

У своєму поданні до КСУ депутати наполягали, що через обмеження у часі щодо виконання необхідних процедур для остаточного схвалення законопроекту «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» може виникнути ситуація, коли цей законопроект може бути не розглянутий протягом третьої сесії парламенту.

XS
SM
MD
LG