Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: визнання Меджлісу «екстремістською організацією» стане війною проти кримських татар


США, штаб-квартира ООН, засідання Радбезу за формулою Аррія про ситуацію в Криму, 18 березня 2016 року
США, штаб-квартира ООН, засідання Радбезу за формулою Аррія про ситуацію в Криму, 18 березня 2016 року

Можливе визнання Меджлісу «екстремістською організацією» підконтрольним Кремлю «судом» Криму означатиме війну кримськотатарському народу, заявив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

«Визнання Меджлісу екстремістською організацією означатиме оголошення війни кримськотатарському народу», – цитує виступ Джемілєва на засіданні Ради безпеки ООН щодо Криму за формулою Аррія представництво України у штаб-квартирі ООН.

Джемілєв наголосив, що неможливо захистити права людини у Криму до моменту його деокупації. «Має бути створений Міжнародний трибунал, який буде розслідувати злочини Російської Федерації проти людяності», – сказав уповноважений президента України.

Він висловив переконання, що «якби 2008 року проти Росії були запроваджені жорсткі санкції, можливо, 2014-го не було б окупації Криму й подальшої агресії на Донбасі».

У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в п'ятницю розпочалося засідання Ради безпеки по Криму за формулою Аррія. Із доповіддю про ситуацію на півострові виступив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG