Доступність посилання

ТОП новини

У Празі на фестивалі «CrimeanSOS» розвінчують міфи про «російський Крим»


Фестиваль «CrimeanSOS» у Празі, Чехія, 18 березня 2016 року
Фестиваль «CrimeanSOS» у Празі, Чехія, 18 березня 2016 року

У столиці Чехії Празі 18 і 19 березня триває благодійний фестиваль «CrimeanSOS». У п’ятницю у рамках «Кримських днів у Празі» в Бібліотеці Вацлава Гавела виступив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Зустріч присвячена розвінчанню міфів про нібито «російський Крим», історії Кримського ханства й ролі кримських татар у становленні державності на Кримському півострові.

Гості фестивалю також дізнаються про трагічну долю кримськотатарського народу, його пригнічення радянською владою й репресії на анексованому Росією на початку 2014 року півострові.

Організатори фестивалю анонсують демонстрацію фактів порушення прав людини у Криму, акції на захист політичних в'язнів Криму, в тому числі Олега Сенцова й Олександра Кольченко.

Також заплановані прем’єра вистави «Заручини» за матеріалами процесу над Олегом Сенцовим, який представить московський «Театр.док», лекція про депортацію кримських татар 1944 року історика Гульнари Бекірової, ходу й мітинг на підтримку кримських татар на площі Миру 19 березня, а також інші заходи.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG