Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ вітає звільнення активістів в Азербайджані, але закликає дати волю більшому числу, ув’язнених через політику


Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) вітає нещодавнє звільнення владою Азербайджану деяких громадських активістів та журналістів, але закликає дати волю більшій кількості людей, які як вважають, ув’язнені з політичних причин.

Керівник Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Майкл Георг Лінк у заяві 19 березня назвав звільнення активістів «позитивним кроком», але закликав президента Азербайджану Ільгама Алієва «переглянути справи інших осіб, що наразі ув'язненні або під дією обмежувальних заходів, в тому числі адвокат Інтигам Алієв, журналіст RFE/RL Хадіджа Ісмаїлова і лідер руху «Республіканська альтернатива» Ільґар Маммадов».

17 березня президент Азербайджану Ільгам Алієв помилував 148 ув’язнених, серед яких 13 були названі правозахисниками політичними в’язнями. Правозахисні організації заявляють, що близько 8о людей ще ув'язнені в Азербайджані з політичних причин.

Серед тих, кого не помилував днями Алієв, є і журналістка-розслідувачка Хадіджа Ісмаїлова, яка відбуває 7,5-річне ув’язення за звинуваченням у розтраті й ухилянні від сплати податків.

Хадіджа Ісмаїлова, відома своїми журналістськими розслідуваннями, зокрема, бізнесових оборудок родини президента Азербайджану Ільгама Алієва, яка також співпрацює з Радіо Свобода, була засуджена у вересні 2015 року. Арешт Ісмаїлової на початку 2015 року і її засудження викликали широкий осуд із боку міжнародних правозахисників і західних урядів.

XS
SM
MD
LG