Доступність посилання

ТОП новини

Затримано підозрюваного у викраденні адвоката Грабовського − Матіос


Юрій Грабовський
Юрій Грабовський

У міжнародному аеропорту «Одеса» затримано одного з підозрюваних у викраденні зниклого безвісти адвоката, заступника голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Юрія Грабовського, який є захисником російського спецпризначенця Олександра Александрова.

Про це сьогодні в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив заступник генерального прокурора – головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

За його словами, затриманий – громадянин України − зізнався в тому, що до викрадення Грабовського причетні спецслужби Росії. Чоловік затриманий в аеропорту, куди прибув після тижневої відсутності в Україні.

«Цю операцію спланували колишні українці, а також спецслужби Російської Федерації для створення картинки для Russia Today, саме під час заключної стадії судового розгляду щодо ГРУшников – громадян і військовослужбовців Російської Федерації», – сказав Матіос.

Він зазначив, що «виявлено механізм створення видимості й алібі нібито його (Грабовського) добровільного перебування за межами країни».

Насправді, як стверджує Матіос, адвокат за межі України не виїжджав, «всі його документи, що дають право на виїзд за кордон, знаходяться на місці, в Україні».

«Він не писав повідомлення, розміщені від його імені в соцмережах...», - сказав прокурор.

За його словами, у даний час вживаються заходи з виявлення та затримання інших фігурантів, причетних до зникнення Грабовського.

Матіос акцентував, що на спецоперацію з викрадення адвоката російська сторона направила «десятки тисяч доларів», в тому числі, на забезпечення зловмисників підробленими документами, зокрема, правоохоронних органів.

9 березня суд переніс розгляд справи Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва на 15 березня через те, що на засідання не з’явився один з адвокатів. Згодом Грабовський написав у Facebook, що йому «довелося виїхати з України не з власної волі» через побоювання за свою безпеку.

10 березня поліція заявила про розшук Юрія Грабовського. За даними поліції, адвокат перебував на території санаторію «Аркадія» в Одесі. Шевченківський відділ поліції Приморського району Одеси відкрив кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 (умисне вбивство)Кримінального кодексу.

Російські спецпризначенці Олександр Александров і Євген Єрофеєв були затримані 16 травня 2015 року в зоні проведення АТО поблизу Щастя Луганської області. Прокурори висунули обом однакові обвинувачення у незаконному перетині кордону, та, серед іншого, звинуватили у вбивстві українського військового. Російським спецпризначенцям також інкримінують терористичний напад на позиції 92-ї бригади, яка охороняла ТЕЦ біля міста Щастя.

Спочатку Єрофеєв і Александров підтвердили, що є російськими військовими, але на суді відмовилися від цих свідчень.

XS
SM
MD
LG