Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан: Назарбаєв назвав перемогу своєї партії на виборах «великим досягненням демократії»


Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв привітав свою партію «Нур Отан» з перемогою на недільних парламентських виборах в країні.

«Це велике досягнення нашої демократії», – сказав Назарбаєв у понеділок, 21 березня.

За його словами, народ Казахстану «ще раз продемонстрував впевненість в нашій політиці, програмі і платформі, оголошеній «Нур Отан».

За попередніми даними ЦВК Казахстану, пропрезидентська партія «Нур Отан» набрала 82,15% голосів виборців.

Дві інші партії в союзі з Назарбаєвим – Комуністична народна партія і «Ак жол» («Світлий шлях»), подолали 7-відсотковий поріг, необхідний для отримання крісел в 107-місному Мажилісі, нижній палаті парламенту. Це означає, що законодавчий орган Казахстану складатиметься, як і раніше, з трьох партій.

Явка виборців склала 77,1%.

Увага на цьогорічних виборах була прикута також до дочки президента Даріги Назарбаєвої, яка є заступником прем'єр-міністра, а також – в списку партії «Нур Отан». В разі, якщо вона залише уряд і піде в парламент, то там, як припускають, Даріга Назарбаєва може стати спікером, що зміцнило б її позиції як потенційного наступника свого 75-річного батька в президенти.

Кореспонденти Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода напередодні повідомляли про помічені в декількох регіонах країни вкидання бюлетенів і голосування за членів сім'ї.

Жодні з тих виборів, що проходили в Казахстані з часу здобуття незалежності від Радянського Союзу в грудні 1991 року не були визнані вільними і чесними з боку Заходу чи міжнародних спостерігачів.

XS
SM
MD
LG