Доступність посилання

ТОП новини

Марина Порошенко закликає Мішель Обаму допомогти у звільненні українців, ув’язнених у Росії


Надія Савченко
Надія Савченко

Дружина президента України Марина Порошенко звернулася до дружини президента США Мішель Обами з проханням долучитися до міжнародної кампанії зі звільнення і повернення додому українців, незаконно ув’язнені в Росії.

«Шановна Мішель, з надією очікую, що Ваш голос не лише приєднається до міжнародної кампанії зі звільнення і повернення додому Надії Савченко, а й надасть новий поштовх процесу звільнення решти українських громадян, включаючи Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Генадія Афанасьєва, Ахтема Чийгоза та інших заручників російської каральної машини», – йдеться в листі, який цитує прес-служба президента.

Марина Порошенко додала, що Надія Савченко «пліч-о-пліч з американськими військовослужбовцями ризикувала своїм життям для відновлення демократії й порядку в Іраку і, як і сотні американок, присвятила своє життя захисту Батьківщини, однак ставши на захист незалежності та свободи Української держави в червні 2014 року була фактично викрадена з української території й ув’язнена в Росії».

Дружина Порошенка нагадала, що ім’я української льотчиці було серед двадцяти жінок – політичних в’язнів та в’язнів сумління – оголошених у рамках кампанії «Free the 20 Campaign», започаткованої урядом США у вересні 2015 року у зв’язку з відзначенням 20-річчя ухвалення Пекінської декларації (дорожньої карти, покликаної змінити долю жінок по всьому світу).

21 березня суд у Донецьку Ростовської області Росії почав оголошувати вирок Надії Савченко, яку в Росії звинувачують у причетності до загибелі двох російських журналістів під Луганськом влітку 2014 року. Вона свою провину повністю заперечує. Читання судового рішення, як очікують, займе два дні – 21 і 22 березня. Раніше держзвинувачення зажадало засудити Савченко до 23 років ув’язнення, а захист – повністю виправдати. На знак протесту проти звинувачень українка сім днів тримала сухе голодування. Вона почала приймати рідину 10 березня, але заявила, що після вироку може знову оголосити сухе голодування.

Під будівлею суду, де триває оголошення вироку, відбувається пікет, в якому беруть участь молоді люди з касками із написом «Преса» в руках і плакатами «вони боролися за свободу слова».

У самому Донецьку поліція вживає безпрецедентних заходів безпеки. На дахах чергують снайпери, перевіряються горища і під’їзди, на вулицях посилені наряди поліції.

На цю ж тему:

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

19.03.2016
У Росії не переймаються здоров’ям Савченко, але вона потрібна Путіну живою – адвокат

«Надія поважає людей, навіть ворогів. Крім тих, яких не можна поважати» – Ілля Новіков далі

09.03.2016
Останнє слово Надії Савченко (повна версія)

Українська льотчиця Надія Савченко виступила з останнім словом у суді міста Донецька Ростовської області і заявила, що продовжить сухе голодування. Суд призначив оголошення вердикту на 21 і 22 березня і відмовив родичам Савченко, українському консулу і лікарям в побаченнях з нею. далі

XS
SM
MD
LG