Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: заборона на в’їзд датована 8 березня


Ірина Геращенко (©Shutterstock)
Ірина Геращенко (©Shutterstock)

Народний депутат України, делегат українського парламенту в ПАРЄ Ірина Геращенко заявляє, що документи про заборону їй в’їжджати на територію Росії, на підставі яких її не пропустили сьогодні на суд у справі Надії Савченко, датовані 8 березня.

«На документах про заборону стоїть дата 8 березня! І в папері, що передали нашим прикордонникам, написано, що російські фсбшні погранці затримали мене...8 березня. Тобто, ця провокація була запланована раніше, ще напередодні останнього судового засідання Надії. Коли «русский брат» побачив помилку – почав вимагати від мене перепідписати документ про заборону в’їзду від 21 березня. Я відмовилася», – написала Геращенко у Facebook.

За її словами, підставою для заборони її в’їзду до Росії до 2021 року стало те, що вона становить «загрозу територіальній цілісності, обороноздатності Росії і здоров’ю її громадян».

«Після 20 годин в дорозі, в потязі і розбитими харківсько-луганськими шляхами о 5 ранку ми нашим маленьким українським десантом прибули на прикордонний пункт Чертково. Нас мурижили більше двох годин (до того тут же мурижили дві години Віру Савченко). Потім колег таки пропустили, а мені вручили ось таке увєдомлєніє, що забороне в’їзд до лютого 2021. Ані дипломатичний паспорт, ані документи постійного члена української делегації в ПАРЄ не допомогли. Члена ПАРЄ від України не допустили на судилища нашої колеги Надії Савченко – теж члена ПАРЄ. При чому в Мінськ щотижня мене пускають..., хоч в Білорусі і РФ насправді спільні «нев’їзні» списки», – додала Геращенко.

За словами депутата, вона розцінює «цю фсбешну кремлівську провокацію» не просто як порушення всіх дипломатичних правил і її прав як члена ПАРЄ, але і як перешкоджання її діяльності в рамках Мінської гуманітарної підгрупи. «Бо ж я делегована туди президентом в першу чергу, щоб вирішувати питання звільнення заручників і допомагати заручникам! А як це робити, коли країна-окупант навіть не дозволяє побачити Надію», – заявила Геращенко.

За її словами, зараз вона повертається додому, питання недопуску до Надії Савченко планує 23 березня ставити в Мінську, під час роботи груп.

Про те, що Ірину Геращенко не пустили до Росії, куди вона прямувала на оголошення вироку у справі Савченко разом з іншим депутатами, стало відомо вранці 21 березня.

XS
SM
MD
LG