Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вимагає від Росії скасувати заборону на в’їзд Геращенко


Ірина Геращенко (©Shutterstock)
Ірина Геращенко (©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України висловлює протест проти рішення Росії заборонити на п’ять років в’їзд на свою територію для народного депутата України Ірини Геращенко і вимагає скасувати це рішення.

«МЗС України вимагає від російської сторони негайно скасувати це рішення, а також вжити всіх необхідних заходів з метою уникнення будь-яких подальших провокацій щодо родичів, близьких й адвокатів Надії Савченко, українських й іноземних журналістів, правозахисників, народних депутатів України, а також усіх інших представників України та міжнародного співтовариства, які присутні під час виголошення вироку», – йдеться в заяві МЗС.

«Не допустивши Ірину Геращенко до участі у судовому засіданні в рамках сфабрикованого процесу у справі Надії Савченко, російська влада цілеспрямовано створила штучні перешкоди представнику України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи для виконання своїх безпосередніх функцій», – додали в міністерстві.

Як наголосили у відомстві, такий крок російської влади є «грубим порушенням» зобов’язань Росії в рамках Мінських домовленостей щодо звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб.

Про те, що Ірину Геращенко, яка разом з іншими депутатами прямувала до російського Донецька на оголошення вироку у справі громадянки України Надії Савченко, не пропустили до Росії, стало відомо вранці 21 березня.

Сама Геращенко повідомила, що російські правоохоронці мотивували заборону їй в’їжджати на територію Росії до 2021 року тим, що «вона становить загрозу територіальній цілісності, обороноздатності Росії і здоров’ю її громадян».

Геращенко є членом постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи, уповноваженою президента України з питань мирного врегулювання на Донбасі, представником України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи.

XS
SM
MD
LG