Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську суд наклав арешт на майно військового шпиталю


У Дніпропетровську мітингували на підтримку військового шпиталю (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Господарський суд Дніпропетровської області ухвалив рішення про арешт майна Дніпропетровського військового шпиталю, який опинився у центрі скандалу щодо права власності. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні суду 21 березня.

Суд задовольнив клопотання регіонального відділення Фонду держмайна, яке є позивачем у справі, про арешт майна лікувальної установи, щоб під час розгляду справи в суді воно не стало предметом жодних дій. Наступне засідання у справі відбудеться 4 квітня.

Перед засіданням у понеділок під будівлею господарського суду області відбулася акція громадськості на захист військового шпиталю. У ній взяли участь десятки людей – бійці АТО, волонтери, небайдужі дніпропетровці. У руках вони тримали плакати з написами «Шпиталь наш!», «Захистимо шпиталь від країни-агресора!» тощо.

За словами учасників, вони сподіваються, що в суді будуть названі особи, з чиєї провини шпиталь потрапив до приватних рук, і ці люди не уникнуть відповідальності. Що ж до самої медичної установи, вважають активісти, вона має бути негайно повернута до державної власності.

Через оборудку восьмирічної давнини майно Дніпропетровського військового шпиталю кілька років перебуває під заставою в російському банку.

2007 року профільне міністерство уклало угоду з приватною фірмою про спорудження нового сучасного шпиталю у віддаленому районі Дніпропетровська, взамін фірма забирала собі землю й споруди чинного шпиталю практично в центрі міста. Однак ніякого нового лікувального закладу «інвестор» не збудував, натомість перепродав майно іншій приватній фірмі, а та заклала шпиталь у ПАТ «ВТБ Банк». Кілька років юристи намагались через суди визнати оборудки зі шпиталем недійсними й повернути комплекс у державну власність. Водночас у банку заявляли, що ще 2010 року банк змушений був ініціювати процедуру зі стягнення заставного майна, однак потім процес призупинили.

У червні 2015 року стало відомо, що комплекс військового шпиталю у Дніпропетровську повертається у державну власність. Відповідне рішення ухвалив Господарський суд Дніпропетровської області, задовольнивши позов, поданий Фондом держмайна України спільно з Міністерством оборони.

Однак 10 лютого 2016 року Вищий апеляційний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій про повернення військового шпиталю в державну власність і повернув справу на розгляд до Дніпропетровського господарського суду.

Дніпропетровський військовий шпиталь – базовий медичний заклад лікування поранених на сході України бійців.

XS
SM
MD
LG