Доступність посилання

ТОП новини

Трьом кримським татарам з Херсонської області заборонили в’їзд до Криму


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Жителі Новоолексіївки Херсонської області України Рустем і Бекір Гугурики отримали повідомлення про заборону в’їзду до анексованого Росією Криму до 2021 року. Відповідний документ їм вручили на адміністративно-пропускному пункті 18 березня.

«18 числа їхав, знову зупинили, коли проходив паспортний контроль. Повели мене, завели в кабінет і сказали ознайомитися з папером, розписатися і розвернули мене назад в Україну. Я попросив пояснень, вони сказали, що там все написано. Я став загрозою для населення. Якою загрозою, кому я погрожував, не знаю? У мене в Криму всі родичі і я тепер не можу туди поїхати. Сьогодні вони є, завтра – ні, а я навіть на похорон поїхати не зможу», – розповів проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» Рустем Гугурик.

Він повідомив, що кожна поїздка в анексований Росією Крим з січня 2016 року супроводжувалася допитами російських служб адміністративно-пропускного пункту з кримського боку. Зокрема, його питали про причетність до громадянської блокади Криму. Гугурик зазначив, що свою позицію не приховував, до того ж представники ФСБ вже мали на руках докази його участі в акції.

У Міністерстві інформаційної політики України повідомляють про те, що повідомлення про заборону на в’їзд до Криму за останні кілька днів отримали троє кримських татар: Рустем і Бекір Гугурики, а також Білял Сейтумеров. Радник глави Мінінформу України у справах Криму Еміне Джеппар повідомила «Крим. Реалії», що відомство вже звернулося до компетентних органів, однак ситуацію змінити неможливо, оскільки Крим – тимчасово окупована територія.

Після анексії Криму Росією навесні 2014 року російська влада, яка контролює Крим, заборонила в’їзд на територію півострова чотирьом особам, серед яких лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров, активісти національного руху кримських татар Ісмет Юксель і Сінавер Кадиров. У Криму близько 150 кримських татар покарані російськими судами, в тому числі, за те, що зустрічали Мустафу Джемілєва 3 травня на «кордоні» з Кримом.

На сайті прикордонної служби ФСБ Росії по Криму немає інформації про заборони в’їзду на півострів.

Співробітники російського ФСБ 25 лютого заборонили в’їзд до Криму до 2020 року журналістці «Української правди» Анастасії Рінгіс.

Після анексії Криму Росією на початку 2014 року між материковою Україною і півостровом пролягла формально адміністративний, але фактично – справжній «кордон».

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості.

XS
SM
MD
LG