Доступність посилання

ТОП новини

Україні важливо швидко відновити стабільний уряд і парламентську коаліцію – Байден


Віце-президент США Джо Байден (©Shutterstock)
Віце-президент США Джо Байден (©Shutterstock)

Віце-президент США Джо Байден у телефонній розмові з президентом України Петром Порошенком 22 березня наголосив на важливості швидкого відновлення стабільного уряд і парламентської коаліції, йдеться в повідомленні Білого дому за підсумками розмови.

«Віце-президент наголосив на важливості України швидко відновити стабільний уряд і парламентську коаліцію у прагненні до реалізації необхідних реформ», – йдеться в повідомленні.

Також у Білому домі зазначили, що Джо Байден у розмові з Петром Порошенком засудив «несправедливий вирок» для Надії Савченко і наголосив на зобов'язанні Росії звільнити її в рамках Мінських угод.

«Лідери домовилися про важливість повного виконання всіх аспектів Мінських угод, щоб покласти край стражданням людей, які живуть в районах, контрольованих сепаратистами на сході України і відновлення суверенітету й територіальної цілісності України. Лідери двох країн також висловили глибоку скорботу за жертвами жахливого теракту в Бельгії», – зазначили в Білому домі.

Адміністрація президента України напередодні також прозвітувала, що за підсумками розмови Петра Порошенка з Джо Байденом йшлося про вердикт російського суду для Надії Савченко, про останній розвиток ситуації на Донбасі та реформи в Україні.

«Байден підтримав зусилля глави держави з якнайшвидшого врегулювання політичної кризи на основі формування проєвропейського реформаторського уряду», – заявили в президентській канцелярії.

11 лютого віце-президент США Джо Байден вже мав телефонну розмову з Петром Порошенком про політичну ситуацію в країні. Тоді він закликав українську коаліцію швидко відновити єдність, що дозволить Україні реалізувати реформи, необхідні для співпраці з МВФ.

16 лютого після звіту уряду Верховна Рада України не змогла ухвалити резолюцію про недовіру Кабінету міністрів, хоча визнала діяльність уряду за 2015 рік незадовільною, а урядовий звіт відхилила. Перед цим голосуванням президент Петро Порошенко заявляв, що момент для часткового оновлення Кабінету міністрів пропущено і є запит на повне перезавантаження. Але до вересня парламент не має права повторно голосувати за недовіру прем’єр-міністрові.

Західні донори, включаючи США та ЄС, закликають українську владу до єдності на шляху втілення реформ, від яких у подальшому залежатиме виділення Києву міжнародної допомоги.

XS
SM
MD
LG