Доступність посилання

ТОП новини

Найбільше вулиць на честь загиблих на сході назвали у Кіровограді й Черкасах


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Радіо Свобода опитало міські ради обласних центрів і дізналося про перейменування 57 вулиць на честь загиблих у війні на сході України. Найбільше вулиць іменами героїв назвали у Кіровограді – 16, і у Черкасах – 12.

В Ужгороді тепер таких вулиць 8, у Вінниці – 5, у Дніпропетровську – 4, у Києві –3. По дві вулиці перейменували в Запоріжжі, Житомирі та Сумах й по одній – у Чернігові, Львові та Івано-Франківську. Такі дані отримали журналісти програми «Ми разом», телефонуючи до міських рад.

Кілька топонімів перейменували на Донеччині та Луганщині. У Краматорську з’явилася вулиця «5 липня» (день звільнення Краматорська від незаконних збройних формувань) та «Героїв України». У Лисичанську – вулиці «Айдарівська», «24-ї бригади ЗСУ», «Волонтерська», «імені генерала Радієвського».

Внаслідок бойових дій на сході України від квітня 2014 року загинули 2055 українських військових, повідомив заступник генпрокурора – головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Президент Петро Порошенко, виступаючи 29 січня у ліцеї імені Богуна до дня пам’яті Героїв Крут, сказав про 2269 загиблих військових.

Неофіційна «Книга пам’яті полеглих за Україну» станом на 16 лютого 2016 року містить дані про 2830 воїнів, які загинули, захищаючи Україну.

Декомунізаційні закони почали діяти з травня 2015 року. В Українському інституті національної пам’яті (УІНП) повідомляють, що з часу дії законів «Про декомунізацію» в Україні перейменували 30-50% вулиць із «комуністичними» назвами.

XS
SM
MD
LG