Доступність посилання

ТОП новини

Росія визнала Сенцова і Кольченка громадянами України – Памфілова


Олег Сенцов (Л) і Олександр Кольченко
Олег Сенцов (Л) і Олександр Кольченко

Росія офіційно визнала Олега Сенцова і Олександра Кольченка громадянами України. Про це мовиться у доповіді російського обмудсмена Елли Памфілової, опублікованій 23 березня.

«У результаті вжитих за скаргами Сенцова і Кольченка дій уповноваженого була усунена правова невизначеність щодо їхньої громадянської належності та визнане їх українське громадянство», – мовиться у доповіді російського омбудсмена.

Українського режисера Олега Сенцов й активіста Олександра Кольченка у серпні 2015 року засудив Північно-Кавказький військовий окружний суд Росії на 20 і 10 років позбавлення волі за звинуваченням у тероризмі. Обидва українці провину відкидають.

Правозахисний рух «Меморіал» у Росії визнав їх політв’язнями.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG