Доступність посилання

ТОП новини

«Опора» не змогла довести в суді незаконність недопуску свого спостерігача до виборчкому в Кривому Розі


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Апеляційний адміністративний суд Дніпропетровська відхилив апеляційну скаргу громадянської мережі «Опора на рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду щодо перешкоджання спостерігачу «Опори» потрапити в приміщення Тернівської районної ТВК Кривого Рогу. Про це поінформували в громадянській мережі «Опора».

За даними «Опори», таким чином суд фактично визнав правомірним недопуск офіційного спостерігача до спостереження за виборчим процесом в районній комісії 6 березня, коли комісія не допустила спостерігача Олексія Рєпіка до приміщення ТВК для ознайомлення з документацією та отримання інформації.

За рішенням суду, рішення про відмову в задоволенні апеляції суд мотивував тим, що офіційний спостерігач «Опори» Олексій Рєпік не подав до Тернівської РВК письмовий запит на отримання інформації. Суд послався на постанову № 228 ЦВК від 5 вересня 2015 року «Про порядок організації роботи та ведення діловодства у виборчих комісіях з місцевих виборів». Суд зазначив, що «неподання письмового звернення офіційним спостерігачем стало підставою для відмови в наданні інформації».

Натомість в «Опорі» вважають, що питання доступу спостерігачів до приміщення комісії і питання надання інформації – це різні питання і мали розглядатись окремо.

«При цьому абсолютно не враховувались ані практика Європейського суду з прав людини, ані норми Конституції та законів України, ані міжнародні стандарти спостереження, на які посилалися представники «Опори» в апеляційній скарзі та під час надання пояснень. За таких обставин існує небезпека позбавлення всіх офіційних спостерігачів можливості здійснювати спостереження у максимально можливому обсязі та фіксувати порушення законодавства, що матимуть місце в діяльності виборчих комісій поза межами засідань», – заявили в «Опорі».

Як зазначив координатор виборчих програм «Опори» в Дніпропетровській області, виборча кампанія у Кривому Розі загалом відзначалась недопусками спостерігачів «Опори» до приміщень виборчкомів, наразі цими справами займається поліція.

«Так, під час подання документів на реєстрацію кандидатом Юрієм Вілкулом до міської виборчої комісії двері міськвиконкому, де розташована виборча комісія були зачинені. Ні спостерігачі, ні журналісти не змогли відвідати комісію, зібрався великий натовп, що також спричинило скандал. «Опора» викликала поліцію, поліція прийняла заяву, але не відкрила кримінальне провадження. Потім через скаргу, через суд вдалось змусити поліцію відкрити провадження», – заявив Сергій Федько.

У поліції підтвердили розгляд скарг від спостерігачів «Опори» на недопуск їхніх представників до приміщень ТВК.

Позачергові вибори мера в Кривому Розі відбудуться 27 березня.

XS
SM
MD
LG