Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України: вирок Караджичу – сигнал для Росії про відповідальність за її злочини перед Україною


Радован Караджич
Радован Караджич

У Міністерстві закордонних справ України привітали вирок Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії Радовану Караджичу, назвавши його сигналом для Росії через її злочини щодо України. Про це йдеться в повідомленні на сайті зовнішньополітичного відомства у п’ятницю.

«Рішення МТКЮ є свідченням того, що за будь-який злочин проти людяності, нехтування принципами міжнародного гуманітарного права настане покарання безвідносно до термінів вчинення таких злодіянь, а кожен злочинець рано чи пізно буде засуджений. Невідворотність покарання мають добре усвідомлювати російські високопосадовці та представники так званого російського правосуддя, які відповідальні за організацію злочинів, здійснених в умовах агресії Росії проти України, у незаконній окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, вбивствах та тортурах на території Донбасу та Криму, переслідуваннях українських політичних в’язнів», – йдеться у заяві українського МЗС.

В свою чергу, Росія назвала сьогодні «політизованим» вирок Караджичу. Заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатилов заявив в інтерв’ю «Інтерфаксу», що Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії є заангажованим і не помічає «злочинів косовських лідерів і військових».

24 березня колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича визнали винним у геноциді, злочинах проти людяності і воєнних злочинах під час Боснійської війни у 1990-х і засудили до 40 років позбавлення волі. Таке рішення ухвалив Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії.

Водночас суддя, що головує на засіданні, заявив, що воєнна кампанія боснійських сербів проти босняків-мусульман і боснійських хорватів у містах по всій країні не становила геноциду, і зняв це звинувачення, одне з загалом 11. Та Караджича визнали винним за ще одним звинуваченням у геноциді у зв’язку із загибеллю майже восьми тисяч чоловіків і хлопців, босняків-мусульман у Сребрениці в 1995 році.

Радован Караджич був одним із політичних лідерів боснійських сербів під час війни 1992–1995 років у Боснії, яка забрала життя близько 100 тисяч людей.

Прокурори просив для нього довічного терміну за злочини проти людяності і воєнні злочини, у тому числі за причетність до вбивства майже восьми тисяч босняків-мусульман у районі Сребрениці в 1995 році. Він не визнає свою провину.

Радован Караджич був затриманий в Сербії в 2008 році після того, як 13 років переховувався від правосуддя.

XS
SM
MD
LG